2017. október 12. csütörtök, Miksa

A költészettel egy élhetőbb világért

2011. szeptember 26.  

A világ eddigi legnagyobb költészeti eseményét rendezték meg öt kontinens 95 országában, összesen 650 helyszínen 100 Thousand Poets for Change (Százezer költő a változásért) címmel szombaton. A nagyszabású, országokon, kontinenseken átívelő költészeti maratonba hazánk is bekapcsolódott: Budapesten a Műcsarnokban több mint száz költő verselt délután háromtól éjjel egy óráig.

A kezdeményezés Michel Rothenberger amerikai költő nevéhez fűződik, aki azzal a céllal indította útjára ötletét, hogy ily módon, vagyis a költészet segítségével hívja fel a figyelmet a világ bajaira. Az ő ötlete nyomán Magyarországon Gyukics Gábor költő szervezte meg a maratont Nagy Gabriella, a Műcsarnok munkatársa segítségével.

Mint azt Gyukics Gábor az eseményt megelőzően a távirati irodának elmondta, idős és fiatal költők egyaránt vállalták a versmondást. A Bizottság-kiállítás terében megrendezett maratonon először Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő lépett a pódiumra, de szerepelt többek között Balla Zsófia, Buda Ferenc, Bertók László, Csoóri Sándor, Kemény István, Krusovszky Dénes, Kukorelly Endre, Mesterházi Mónika, Takács Zsuzsa, Tóth Erzsébet, Turczi István, Veress Miklós és Zalán Tibor is. Ös.szesen százharmincöten mondták el versüket a változásért, a békéért, a környezet védelméért, a toleranciáért, a fajgyűlölet ellen, bízva a költészet erejében. 

Gyukics Gábor megemlítette, a részt vevő országok éppen aktuális társadalmi, politikai problémáitól függ, a verssel miért protestálnak a költők. Például Mexikó és az Egyesült Államok határán a két ország költői olvasnak fel egymásnak, verseikkel “küzdve” a két állam között emelt kerítés lebontásáért.

A főszervező Bárdos Deák Ágnes énekesnővel vezette az ingyenesen megtekinthető műsort, amelyben egy-egy költő három-öt percet kapott. Egyszerre öten-hatan léptek a dobogóra, a versfolyamot zene színesítette: fellépett többek között Vázsonyi János, Müller Péter Sziámi és Takáts Eszter, Bittner Meenakshi Dóra pedig délindiai templomi táncot adott elő.

(MTI)Hozzászólás