2017. október 12. csütörtök, Miksa

A magyar dráma napja – Díjátadó és felolvasás az Új Színházban

2011. szeptember 20.  

Az ember tragédiája 128 évvel ezelőtti ősbemutatójáról, vagyis a magyar dráma napjáról emlékezik meg közösen, díjátadással egybekötve az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), valamint a Színházi Dramaturgok Céhe szerda este hat órakor az Új Színház Bubik István Stúdiószínpadán.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.

A Színházi Dramaturgok Céhe és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet ünnepi díjátadójának házigazdája Solténszky Tibor dramaturg, rendező, a Színházi Dramaturgok Céhének alelnöke lesz.

Tájékoztatásuk szerint a kétévente titkos szavazással dramaturgoknak odaítélt Bálint Lajos Vándorgyűrűt az idén Perczel Enikő, a Nemzeti Színház dramaturgja veheti át.

A Színházi Dramaturgok Céhének díját az évad legjobb magyar drámájáért az idén titkos szavazással Esterházy Péter Én vagyok a Te című műve nyerte el. Esterházy Pétert Závada Pál köszönti a szerda esti ünnepségen.

A Szép Ernő-jutalomban, amelyet az író húga alapított, idén ketten részesülnek: Háy János eddigi drámaírói munkásságáért és Székely Csaba mint ígéretes pályakezdő. A jutalmakat Boros Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Művészeti Főosztályának megbízott vezetője adja át. Köszöntőt mond Spiró György, Boros Kinga és Csizmadia Tibor.

A díjak átadása után részletek hangzanak el a díjnyertes Esterházy-műből Molnár Piroska és Znamenák István tolmácsolásában, akik a Gothár Péter rendezte Nemzeti Színház-beli előadás főszereplői.

(MTI)Hozzászólás