2017. október 12. csütörtök, Miksa

A természettudományi mellett a Bárka sorsa is bizonytalan

2011. szeptember 19.  

Két kulturális intézményt mindenképpen érintene a pesti Nagyvárad térnél lévő Orczy-kertben, az egykori Ludovika katonai akadémia területén tervezett nagy változás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ottani kialakítása: a Magyar Természettudományi Múzeumot és a Bárka Színházat.

Ha eltekintünk attól, hogy eszmei szempontokon túl (a kormány felélesztené a Ludovika szellemét) az égvilágon semmi szükség a Magyar Természettudományi Múzeum kiebrudalására, akár örülhetnénk is annak, hogy az eredeti verzióként emlegetett teljes száműzetés helyett némi racionalitás is felütötte a fejét. Nem kell az egész létesítménynekmennie, demindent el kell tüntetni a főépületből. Tehát az emeleteken működő antropológiai vagy ásványtár pakolhat, de a földfelszín alatti terek (mélypincék) továbbra is a természettudományihoz tartoznak.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemről a nyáron elkészült megvalósíthatósági tanulmány egy egész fejezetet szentel a múzeum további sorsának. A tervet készítő mérnöki iroda azt javasolja, hogy a múzeumi tárgyak minél csekélyebb mozgatása érdekében a lehető legközelebb épüljön egy új épület. Logikus, hogy hol másutt, mint a pár méterre lévő Orczy-kertben. A majdani épületet legalább 45 ezer négyzetméteresre kell építeni, ami igen jóindulatú becslés alapján is minimum tizenötmilliárd forintba kerül.

A Ludovikába költöző Magyar Természettudományi Múzeum 1994-ben indult rekonstrukciós programja során eddig megújult a lovarda, rendbe hozták a főépület tetőterét és magasföldszintjét, kialakították a föld alatti tereket. Az épületegyüttesre eddig 10,5 milliárdot költöttek, a teljes befejezéshez további kétmilliárd forintra lett volna szükség. London és Párizs után Európa harmadik legidősebb természettudományi múzeuma 2009-ben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől 220 milliót nyert az 1996-ban elkészült lovardabeli állandó kiállítás megújítására. Az új bemutatót tavasszal nyitották meg, november közepén pedig megnyílik az alatta lévő szint is a megújult kiállítással és foglalkoztatóterekkel.

A diktátumok közé tartozik, hogy november végéig a magasföldszinten egy ötszáz négyzetméteres épületrészt át kell adni az egyetem számára – ezt a területet az ásványtártól veszik el. A könyvtár és a munkaszobák számára az őslénytártól vesznek el helyet. A költözés százmillió forintba is kerülhet, de kétséges, hogy ezt a pénzt ki és honnan teremti elő.

A Ludovika főépületében jelenleg két szint üres, minden más helyet felújítottak és belaktak a természettudományisok. Az egyetemmé alakítás során olyan léptékű problémákat is meg kell oldani, mint az, hogy az elmúlt másfél évtizedben milliárdokért felújított épületegyüttes gépészeti berendezéseit – fűtés, világítás, víz, szennyvíz – egy múzeumra kalibrálták, nem pedig egy egyetemre. A múzeum egyébként eddig nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy mikor kell az épületet elhagynia.

Úgy tudjuk, hogy a közszolgálati egyetem 2014-ben már teljes gőzzel működne a főépületben. Addig ki kell tehát költöztetni az ország egyik legkorszerűbb – 2006 októbere óta itt működő – DNS-laboratóriumát, az őslénytárat, az embertani tárat, az ásványtani, az őslénytani és a földtani gyűjteményt. Ahogy azt korábban megírtuk, amikor annak idején a Magyar Nemzeti Múzeumból áthozták az ásványtani tárat, a be- és kicsomagolás egy évig tartott. Ugyanennyi volt az őslénytani tár átköltöztetése. Az embertani tárban csak emberi koponyából negyvenezret őriznek, és itt tárolják a váci múmiákat is. Ezeket csak megfelelően klimatizált helyiségben helyezhetik el. Ilyen épület nincs, és a jelenlegi költségvetési helyzetben kétséges, hogy lesz-e erre pénz.

– Marad a Bárka Színház – jelentette ki a szeptember 9-i Józsefvárosi Napokon Kocsis Máté polgármester. Erre tud csak hivatkozni a teátrum igazgatója, Seress Zoltán is. Az elmúlt évben ugyanis elterjedt, a kerület nem tudja vagy nem akarja tovább finanszírozni Józsefváros egyetlen színházát. Az utóbbi időben az a hír járta, hogy a Bárka betagozódik az új Nemzeti Közszolgálati Egyetembe: lehet, hogy megmarad a függetlensége, csak a fenntartói struktúra változik, viszont az sem kizárt, hogy egyetemi kulturális központtá válik.

(Ötvös Zoltán-Szemere Katalin – Népszabadság)Hozzászólás