2017. október 12. csütörtök, Miksa

A XIII. kerület befogadná József Attila szobrát

2011. október 31.  

A Parlament a közelmúltban határozott a Kossuth tér 1944. előtti képzőművészeti arculatának visszaállításáról. Az országgyűlés határozata értelmében 2014. május 31-ig lecseréli a Parlament előtti szobrokat.

Budapest XIII. kerülete sajnálattal veszi tudomásul a döntést, mivel mindig nagy tisztelője volt nemzetünk egyik legnagyobb költője emlékének.

A kerület ezúton fejezi ki szándékát, hogy elhelyezi, otthont ad – a kerület meghatározó helyszínén – Marton László 1980-ban felállított József Attila bronzszobrának.

A kerületnek erős a kötődése József Attilához: tér, művelődési központ, színház van elnevezve a költőről. József Attila szobránál tartjuk a Költészet Napi megemlékezéseinket.

A József Attila Napok rendezvényein, pályázatain nagy számban vesznek részt más kerületekből, sőt külföldről is. Budapesten a XIII. kerület rendelkezik a leghosszabb Duna parti szakasszal a kerületek közül, a szobor is a „Dunánál” című verset idézi fel.

Sajnálnánk, ha József Attila élete egy jelentős részének gondolatvilágát tükröző szobor a politika áldozatává válna. Biztosak vagyunk benne, hogy a költőnek emléket állító alkotás jó helyre találna kerületünkben.

 

(via: XIII. kerület Sajtóiroda)Hozzászólás