2020. május 15. péntek, Zsófia, Szonja

A zérótól a Zaráig – Amancio Ortega pályája

2012. július 17.  

Míg más villákat vagy sport-kocsikat gyűjt, Európa leggazdagabb embere, a Zara divatcég tulajdonosa üzlethelyiségeket. Farmerban és pólóban jár, irtózik a nyilvánosságtól és a híres emberektől, de forradalmi változásokat hozott a ruha-iparba, és demokratizálta a divatot.

A divatbiznisz olyan, mint a halárusítás – szokta mondogatni Amancio Ortega Gaona, a Zara divatmárkát tulajdonló spanyol Inditex 76 éves alapítója, fő tulajdonosa. A friss halat, csakúgy, mint egy frissen szabott dzsekit a legmenőbb színben, gyorsan és drágán lehet eladni. A tegnapi fogást azonban olcsón kell árulni, és nem is biztos, hogy megveszik. Ortega tudhat valamit, hiszen a Bloomberg hírügynökség által 39,5 milliárd euróra becsült vagyonával jelenleg Európa leggazda-gabb emberének számít, és a világ 5 legvagyonosabbja között van. Az Inditex csoporthoz tartozó márkákat 77 ország 5000 üzletében terítik, a cég így a világ egyik legnagyobb ruhagyártója és -kereskedője.

Kezdetben olcsó árai, ám felsőkategóriásnak tűnő árui miatt vált oly’ népszerűvé a Zara. 1980-ban kezdte meg a nemzetközi terjeszkedést, először Portugáliában. 1989-ben nyílt az első üzlet az Amerikai Egyesült Államokban, majd 1990-ben Franciaországban. Így fokozatosan a XXI. századra elérte a mai divatbirodalmi kiterjedését: több, mint 70 ország körülbelül 1608 üzletében találhatóak meg ma már a divatos Zara-termékek.

A vasutas fiaként egyetemet sosem látott Ortega az iskolából kikerülve először egy ingszaküzletben dolgozott küldöncként. Az ezen évek alatt félretett pénzéből 1975-ben La Coruna-ban megnyitotta első, igen kicsi boltját Zara néven. Érdekesség, hogy eleinte Zorba néven szeretett volna boltot nyitni, ám mivel ez az elnevezés már le volt védve, így egy hirtelen jött ötlettel módosított rajta és kitalálta a Zara elnevezést. Egy teljesen új név, ami ugyan nem takar semmilyen mélyebb tartalmat, mégis elég tömör és egyedi, hogy berobbanjon a piacra.Az elmúlt 31 évben így lépésről-lépésre nyitott meg a Zara újabb és újabb boltja. Országról országra, kontinensről kontinensre. És végül felépült a mai Zara-birodalom, mely máig folytatja expanzív politikáját. A napjainkban működő mintegy 2700 Ortega-féle bolt 62 országban fedi le a ruházati piacok legjavát, ami azonban HR-es szempontból jóval érdekesebb, az a világszerte foglalkoztatott 40.000-nél is több dolgozó. Irányítási szempontból Ortega létrehozott egy Inditex nevezetű céget, mely képes az összes bolt összehangolt irányítására és így a dolgozók abszolút felügyeletére. Mint arról a német napilap értesülhetett, a foglalkoztatottak 90 százaléka nő, mely évről évre 20 százalékos növekedési rátát mutat. A szövevényes nemzetközi bolthálózat tagjai között a Zara hálózaton kívül Ortega irányítja a Pull and Bear, a Massimo Dutti, a Stradivarius és még sok más saját hálózat üzleteit is.Egy spanyol újság szerint Ortegának egyedülálló keresőösztöne van a ruházati piacon és példanélküli irányítási képességével a spanyol ruhaárut az egész világon képes teríteni. A milliárdos vagyoni háttér ellenére az üzletember mégis a háttérben marad. Üzletfilozófiája: a főnök maradjon a háttérben, támogassa a dolgozókat a mindennapokban oly módon is, hogy ne tűnjön ki közülük túlzottan. Ortega ennek értelmében semmilyen különleges öltönyt, vagy megkülönböztető értékű ruházatot nem hord. Azt hordja, amit a dolgozói: munkaruhát. Ezen felül mindig azt ebédel, amit az alkalmazottak a cég konyháján esznek és mindig az étkezdében fogyasztja el azt. Folyamatosan érezteti a dolgozókkal, hogy ő nem több, hogy ő is ugyanazt eszi, ugyanúgy dolgozik, ugyanúgy telik minden napja mint az összes alkalmazottjának. Módszere pedig bizonyítottan bevált!

Sajátságos vezetési stílusa megkönnyíti a dolgozókkal való állandó kontaktus kiépítését, így állandóan felügyelheti a cég gyenge-erős pontjait. Ahogyan a spanyol sajtó beszámolt róla, “Spanyolország leggazdagabb embere úgy öltözködik, mint egy beosztott és kísérők nélkül járja a gyáregységeket”.

Ez az egyedülálló stílus megmutatkozik mind a termelési-, mind pedig a logisztikai és terjesztési, árusítási vállalati stratégiában is. Miközben a versenytársak azon szorgoskodnak, miként lehetne kihelyezni az egyes termelési egységeket, a Zara egyre nagyobb hangsúlyt fektet a jelenleg is több mint 50 százalékos saját produktivitásra. Mindeközben pedig Ortega példamutatásával a legkisebb időintervallumot igénylő közvetlen kontaktust tartják fent a dolgozó-dolgozó, a dolgozó-főnök, a főnök és a felsővetezetés, valamint a dolgozók és a felsővezetés kapcsolatában. Ezzel napról napra növekedik a termelékenységi hatékonyság és a vállalati kommunikáció melegágya.

A szervezeti irányítást az is nagyban segíti a Zara termelőegységeiben, hogy azokat a mennyiségi termelés lehetőségével szemben a minőségi produktivitásra állítják rá, így a külső partnerek kiépítése és a tömegtermelés helyett saját dolgozóikkal sajátos design, raktározási és piacpozícionálási technikák és logisztikai módszerek kidolgozására törekednek. Ennek jegyében csakis és kizárólag saját alkalmazottaik szaktudására, képességeire és készségeire kívánnak építeni, amelyben a közvetlen vezetési stílus óriási segítséget nyújt valamennyi szervezeti egységük számára.

Ha pedig valaki ezek után még mindig kételkedne abban, hogy ennek a sajátos vezetési és irányítási stílusnak bárminemű hátránya is lenne, annak jó tudni, hogy Ortega az amerikai Forbes magazin besorolásában ma már a 23. leggazdagabb üzletember a világon, vagyona mintegy 12,1 milliárd euróra rúg köszönhetően sajátságosan felépített, hihetetlenül közvetlen, kommunikáció-alapú birodalmának. Ezek a számok pedig nem tévedhetnek.

Így nem is csoda, hogy Amancio Ortega spanyol üzletember lett a leggazdagabb Európában egy június közepén nyilvánosságra hozott, a Bloomberg által ismertetett összesítés szerint. Egy néhány nappal ezelőtt ismertett összeállítás szerint viszont az IKEA alapítója a leggazdagabb.

Az Inditex textilcsoport, benne többek közt a Zara divatmárka, tulajdonosának vagyona 39,5 milliárd euró, ezzel Amancio Ortega spanyol üzletember lett a leggazdagabb Európában – derül ki a Bloomberg hírügynökség által nyilvánosságra hozott összesítésből.

Ortega az összeállítás alapján megelőzi Ingvar Kampradot, az IKEA svéd bútoráruház-lánc alapítóját, akinek vagyona 37,2 milliárd euróra rúg. Egy ezt megelőző összeállítás szerint viszont Ortega vagyona nem haladja meg az IKEA alapítójának vagyonát. Végül is szinte mindegy, kiegyezhetünk egy megosztott első helyben.

A most ismertetett összeállításban a harmadik helyen Bernard Arnault, a luxusmárkákat – többek közt a Louis Vuittont – birtokló francia konglomerátum feje áll. Az ő vagyona dollárban számítva 22,7 milliárd. A Bloombergnek az egész világra kiterjedő listája élén továbbra is Carlos Slim mexikói mágnás szerepel 65,4 milliárd dollárral. Őt Bill Gates követi 59,7 milliárd, Warren Buffett pedig 45 milliárd dollárral. Amancio Ortega itt a negyedik.

(via: figyelo.hu /origo.hu /MTI / hrportal.hu)A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.