2017. október 12. csütörtök, Miksa

Andy Vajna: Évente 8-12 film reális

2011. szeptember 30.  

A kormánybiztos szerint a magyar filmgyártásban vége az átmeneti időszaknak – Módosítják a filmtörvényt, a 20 százalékos adókedvezmény megmarad.

Már csaknem százan regisztráltak az első pályázat keretében a Magyar Nemzeti Filmalapnál, ahová két pályázat is érkezett – mondta Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításának kormánybiztosa.

“Egy ekkora méretű országnak 8-12 filmet érdemes gyártania évente. Ennyit lehet reálisan finanszírozni” – mondta. Úgy véli, erősebb forgatókönyvekre is szükség van, ezért a forgatókönyvek és filmtervek fejlesztésére október 3-tól lehet majd pályázni.

Emlékeztetett, hogy idén 1,6 milliárd forintból gazdálkodhat a filmalap. – Az a feladatunk, hogy felelős kezekbe tegyük az állami pénzeket. A producerek jó néven fogják venni, hogy ott vagyunk, és segítünk az ellenőrzésben – mondta Vajna. Mint kifejtette: a filmalap az egész estés produkciókat finanszírozza, a Médiaszolgáltatás- támogató és Vagyonkezelő Alap pedig a televíziós műveket és dokumentumfilmeket. Átfedés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által odaítélendő 700 millió forint esetében lehet, de ennek a felhasználását is a filmalap ellenőrzi. 

Kitért arra is, hogy számítanak a Magyarországon forgatott külföldi produkciókra is, mert ezek adnak állandó munkát a hazai filmszakmának. – A következő két hétben kerülhet sor a filmtörvény módosítására. Ebben további garanciák lesznek a 20 százalékos adókedvezményre – hangsúlyozta. 

“A finanszírozás megingása miatt sok koprodukció hiúsult meg tavaly” – mondta, ezért próbálta az európai filmalapokat meggyőzni, hogy az átmeneti időszaknak vége a magyar filmgyártásban.

(MTI)Hozzászólás