2017. október 12. csütörtök, Miksa

Aranyat ért Fürednek a virágözön

2011. szeptember 19.  

Balatonfüred az aranyérmesek között végzett, Paloznak pedig ezüstérmet szerzett az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) idei versenyén.

Mindkét magyarországi település hosszú évek óta készült az európai megmérettetésre, Balatonfüred város, Paloznak pedig falu kategóriában a múlt év októberében országos első helyezést ért el a 2010-es Virágos Magyarországért versenyen.

Balatonfüred és Paloznak erős mezőnyben indult, a nemzetközi zsűri június végén kereste fel a két Veszprém megyei települést. Balatonfüred esetében kiemelkedőnek találták a város zöld és virágos felületei kialakításának professzionális megvalósítását, a parkok, fasorok kitűnő állapotát, gondozottságát, a virágágyakban alkalmazott növények sokféleségét, harmóniáját.

A zsűri példaértékűnek tartotta az épített környezeti értékek megóvását és rekonstrukcióját a reformkori városrészen. A közlemény kiemelte: Paloznak esetében a zsűrire mély benyomást tett a népi stílusú házak, a gondozott település és a környező kultúrtáj összhangja.

A díjkiosztó helyszíne a szlovéniai Rogaska Slatina volt, amely korábban ezüstérmes lett a versenyben. Az idei ünnepségen 300 küldött vett részt, tíz európai ország 18 településéről.

Az 1975-ben indult Entente Florale Europe elnevezésű verseny Európa legrégibb és legsikeresebb környezetszépítő mozgalma, amely tizenkét ország 25 ezer települését, mintegy ötvenmillió embert képes évente elérni. A legjobbak közé csak 24 település kerül be, minden tagországból egy város és egy falu. Magyarország 1990-től, a közép-európai térségből elsőként vett részt az európai versenyben. Eddig hét arany, 17 ezüst, 10 bronz és 10 Európa-díjat kapott.

(MTI)Hozzászólás