2017. október 12. csütörtök, Miksa

Artmozik: Csepp a tengerben

2011. szeptember 29.  

Egy időre fellélegezhetnek a korábban a bezárástól rettegő budapesti művészmozik: a Budapest Film Zrt.-t és a Budapest Mozi Közalapítványt mintegy 70 millió forinttal támogatja ugyanis a Fővárosi Közgyűlés.

 

A grémium döntésének értelmében a főváros tulajdonában lévő Budapest Film Zrt. 33,33 millió forintot kap az általa működtetett három artmozi támogatására. A teremszám alapján történő felosztás szerint a Művésznek 16,66 millió, a Puskinnak 10 millió, a Toldinak pedig 6,66 millió forint jut. Ebből ki lehet fizetni az önrészt is azon a minisztériumi pályázaton, amelynek eredményeként a Puskin és a Toldi egy-egy termét digitális technikával szerelnék fel.

A “külsős” mozik a Budapest Mozi Közalapítványon keresztül kapják majd meg a fővárosi apanázst: a szervezetnek juttatott 36,66 millió forintos támogatásból 10 milliót az iskolai oktatáshoz kapcsolódó artmozis filmvetítésekre költhetnek, a maradék 26,66 millió forinton pedig a Vörösmarty (6,66), az Odeon (3,33), a Tabán (3,33), a Kino (6,66) és a Cirko mozi (6,66) osztozik.

A támogatások kifizetéséhez a közgyűlési döntést követően még szükség van a kapcsolódó költségvetési rendelet módosítására és a támogatási szerződések megkötésére – tehát a moziknakmég jó néhány hetet várniuk kell a kifizetésre. Ami azért figyelemre méltó, mert a Fővárosi Közgyűlés hosszú lobbizások után még februárban szavazta meg, hogy 70 millió forintot különítsenek el az artmozihálózat fenntartására.

A mostani döntés ezt az öszszeget osztotta fel. (2009-ben 50 millió, 2010-ben pedig 80 millió forint támogatást nyújtott a fővárosi önkormányzat a művészmoziknak.) Mivel a Magyar Mozgókép Közalapítványtól (MMK) a 2010-es első negyedéves utalások óta a filmtörvény által biztosított normatív támogatást sem kapják meg a hagyományos, művészfilmes programot vállaló filmszínházak – noha erről szerződésük is van -, már most bizonytalan a legtöbb játszóhely anyagi helyzete. Az MMK az idei évre már a pályázatot sem írta ki, és ma már biztosan kijelenthető: soha nem is fogja.

(Népszabadság)Hozzászólás