2017. október 12. csütörtök, Miksa

Átszervezés: költözik a Szent István Általános Iskola

2012. március 31.  

A megszűnő Kormos István Általános Iskola helyére költöztetik be a Szent István Általános Iskolát, a Szemere Bertalan Iskola mellé, a Szemere utca 3. számú modern épületbe. Utóbbi létszáma a megszűnő gimnáziumi képzés miatt egyre fogy, a Szent István azonban osztály-létszámot növelne, és az új székhelyén lesz is rá helye.

Mivel megszűnt a Kormos István Általános Iskola és Logopédiai Szakszolgálat, a Szemere utca 3. szám alatti épület egy része hasznosíthatóvá vált. A másik részét ugyan jelenleg is a Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium lakja, de a gimnáziumi rész kifutásos rendszerben való megszüntetése miatt egyre több hely szabadul fel. Emiatt vetődött fel egy másik oktatási intézmény beköltöztetésének lehetősége.
– A következő tanévtől a Szent István Általános Iskola a Szemere utca 3. szám alatti üres épületrészbe költözik át – nyilatkozta lapunknak Varga Sándorné oktatásért felelős alpolgármester. – A Szent István Általános Iskola jelenlegi helyén nem tudna több osztályteremmel bővülni, de a Szemere utcai épületben további tanteremszám bővítésre lehet számítani.
A székhelyváltoztatás egyáltalán nem érinti sem a Szent István Iskola, sem a Szemere utca 5. szám alatt működő Szemere Bertalan Iskola pedagógiai programjának és helyi tantervének megvalósítását, sem az alkalmazottak számát és személyét. Mindkét tagozat megmarad, azaz az ének-egyházzenei, komplex művészeti és a magyar-angol két tanítási nyelvű képzés egyaránt – mondta az alpolgármester, hangsúlyozva, hogy ennek garanciája lesz a Szent István Általános Iskola 16 párhuzamos osztálya felmenő rendszerben.
A Szent István Iskola áthelyezése egyúttal kedvező feltételeket biztosít az akadálymentes közoktatási közszolgáltatás megvalósításához, ugyanis a Szemere utcai ingatlan már kiépített belső lifttel és mozgássérült mosdókkal is rendelkezik.
Mint ahogyan tavaly arról lapunk is beszámolt, a Kormos István Általános Iskolát azért kellett megszüntetni, mert az átlagos osztálylétszám évek óta nem érte el a minimális tíz főt, hiszen speciális programja szerint enyhe fokban értelmi sérült gyermekek tanultak itt. Mivel az enyhén fogyatékos gyermekek után járó állami normatíva csak 15 százaléka az egészséges tanulókénak, az iskola fenntartása igen nagy terheket rótt a kerületre. A Kormos István Általános Iskola tanulóit a IX. kerületi Gát utcában lévő speciális általános iskola fogadta be.
(via: Helyi Téma)


Hozzászólás