2019. február 16. szombat, Julianna, Lilla

Az első Wekerle Sándor-szobor avatása

2008. november 13.  

  Wekerle Sándor württembergi eredetű móri családból származott, akinek II. József adott nemességet. Háromszor volt miniszterelnök 1892 és 1918 között. A cisztercieknél tanult, majd pesten szerzett jogi diplomát. Nevéhez fűződik az aranyvaluta bevezetése és a kispesti, munkásoknak tervezett mintalakótelep építésének kezdeményezése.
  Ebben az időben, 1908-ban egy ideig pénzügyminiszter is volt.
  A 19. század utolsó negyedében a lakásépítés már nem tudott lépést tartani a népességbővüléssel, különösen mivel nagyon gyorsan emelkedtek az építőanyagárak és az építőipari munkabérek, miközben a fizetőképes kereslet, alacsony maradt. Mindez kormányzati intézkedést sürgetett. Állami forrásból megvásárolták a Sárkány család eladó birtokát, és ezen kezdték el a sokemeletes bérházak helyett a kertvárosi jellegű házak építését.

  Az ide költözők többsége vidéki környezetből jött, nem akarták, hogy drasztikusan változzon az életük, ezért a kormány, maga Wekerle Sándor is a kertvárosi környezet megteremtésének koncepcióját kérte a pályázaton nyertes építészektől. A kisméretű telkeket eredetileg munkásoknak szánták, de jobbára csak a középosztály tagjai engedhették meg maguknak, hogy ide költözzenek.

  A Wekerletelep máig kiemelkedő, mintaadó területe Budapestnek, sőt az egész országnak. Építészeti értékeit Európa-szerte ismerik, és elismerik. A centenáriumi év alkalmából a kerület önkormányzata szeretne tisztelegni annak emléke előtt, aki az ügy fontosságát belátva pénzt biztosított az építkezésre, ezért pályázaton nyert forrásból és saját erőből szobrot állít Wekerle Sándor miniszterelnöknek.
  Az alkotás a három ciklusban is miniszterelnöki posztot betöltő, a korszak jelentős politikai tekintélyének számító államférfi első hazai szobra lesz.
  A szobrot Péterfy László szobrászművész készítette. Az önkormányzat a Reneszánsz Év 2008 keretében a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából kiírt pályázaton nyert 400 000 Ft-ot a mellszobor megvalósítására. A Kós Károly téren felállított, másfélszeres életnagyságú szobor bronzból készült, talpazattal együtt 3 méter 20 cm magas.

  A szobor elkészítése 8 568 000 Ft-ba került, és a XIX. kerület Kós Károly téren látható.Hozzászólás