2020. május 18. hétfő, Erik, Alexandra

Becsődölt a Fadesa, nem lesz Manhattan Csepelen

2008. december 8.  

Még reménykedik a csepeli alpolgármester, hogy elindul az óriásberuházás a sziget északi csúcsán. Orosz Ferenc (MSZP) alpolgármester a Magyar Hírlapnak azt mondta, a spanyol Fadesa kilencezer lakást, irodákat, kereskedelmi és szolgáltatóegységeket: egy új városrészt akar létrehozni. Szó volt még arról is, hogy hozzájárul a Galvani vagy az Albertfalvai híd költségeihez, és részt vállal egyéb közlekedési beruházásokban, amelyekre a több tízezer ember megjelenése miatt lesz szükség a dél-pesti régióban.

Hogy mindebből mi valósul meg most, hogy a Martina Fadesa csoport anyacége csődvédelmet kért, az alpolgármester se tudta megmondani, abban azonban biztos, hogy a csőd hatással lesz a projektre.

A Fadesa három éve vásárolt 82 hektáros területet 11,3 milliárd forintért a csepeli önkormányzattól az épülő szennyvíztisztító szomszédságában. Demszky Gábor főpolgármester perrel fenyegetőzött az értékesítés miatt, végül azonban a főváros megállapodott a spanyolokkal, akik huszonhat hektárt átadtak a főváros közcélú fejlesztéseihez, ezzel biztosítva helyet a Galvani híd pilléreinek, egy közparknak és a központi szennyvíztisztítóhoz vezető szervizútnak.

Az elmúlt három évben az említett eseményen kívül semmi sem történt, még a közművesítéshez sem láttak hozzá, a kerületi és a fővárosi szabályozási terv sem készült el. A csepeli alpolgármester úgy becsüli, a jövő nyárra fogadhatja el a helyi és a Fővárosi Közgyűlés a terveket. Mint mondta, a Fadesa pillanatnyilag a közös programon dolgozik a fővárossal, annak tartalmáról azonban nem kívánt tájékoztatni, ahogy a befejezés várható időpontjáról sem. Mindenesetre kevés bizakodásra ad okot, hogy egy év alatt nem sikerült tető alá hozni a Fadesa és az önkormányzatok közötti egyezséget. Februárban még bizakodott Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes, hogy a Fővárosi Közgyűlés áprilisban tárgyalja a főváros, Csepel, Újbuda, Ferencváros, Pesterzsébet és a Fadesa szerződését. Az önkormányzatok 2007 őszén kezdtek egyeztetni, az eredeti terv szerint már rég alá kellett volna írni a Fadesa közcélú beruházásait tartalmazó megállapodást.

Ughy Attila (Fidesz), a főváros városfejlesztési bizottságának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a szerződést a két szabályozási tervvel együtt kell elfogadni, de még az előkészítés jelét sem látja.

Németh Szilárd (Fidesz) csepeli önkormányzati képviselő lehetségesnek tartja, hogy a spanyolok befektetési céllal vették a területet, hiszen mélyen áron alul jutottak hozzá. A Fidesz frakcióvezetője annak idején gyáva, igazságtalan és kapzsi döntésnek nevezte, hogy az abszolút többségben levő szocialisták megszavazták az eladást. A pártok képviselői – az MSZP kivételével – közös nyilatkozatban tiltakoztak Budapest utolsó legnagyobb egybefüggő területének elherdálása ellen, és Tóth Lajos szocialista polgármestert a szerződéstől való visszalépésre szólították fel. A Fidesz frakcióvezetője a csepeliekkel együtt most azt akarja elérni, hogy szűnjön meg az ingatlan jövőjét meghatározó bizonytalanság.

A területfejlesztéssel kapcsolatban nemcsak az említett projektterv került szóba, hanem egy golfpálya lehetséges helyszíneként is emlegették, miután a Fadesa egyik profilja a golfpályaépítés.

A Portfolio.hu értesülése szerint a spanyol anyacég csődje nyomán a Fadesa hatalmas kiárusításba kezdett Kelet-Európában. Eladja a Bukarestbe tervezett városfejlesztési projektjét, lengyelországi és cseh lakásberuházásait. A portál szerint ugyanerre a sorsra jut mindhárom projektje: a lakásokat, irodákat, kereskedelmi teret tartalmazó budapesti Central Passage, a kétezer lakást és üzleteket magában foglaló Danubio Park és a siófoki Riviéra Park tizenkét hektáros területe, ahol már éppen meg kellene kezdődnie az építkezésnek.

A jövőjüket a csepeli szigetcsúcsra álmodóknak elgondolkoztatható hír lehet, hogy a Király utcában található Central Passage lakói pert indítottak a Fadesa ellen. Az exkluzívnak hirdetett luxuslakásokat ugyanis lakótelepi minőségben építették. Szakértők szerint a kispórolt anyagok miatt az épület élettartama az elfogadotthoz képest negyven százalékkal rövidebb lesz. A Fadesa Hungária Zrt. projektfelelősét szerettük volna terveikről kérdezni, de nem reagált megkeresésünkre.

(Zsidai Péter – Magyar Hírlap)A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.