2017. október 12. csütörtök, Miksa

Befalazta a Greenpeace az atomenergia-hivatal főbejáratát

2011. szeptember 21.  

Közterületen engedély nélküli építkezés miatt feljelentést tesz az óbudai önkormányzat a Greenpeace aktivistái ellen, akik szerda délelőtt befalazták az Országos Atomenergia Hivatal III. kerületi épületének főbejáratát.

A falépítők “Csernobil – Fukusima – Paks? Nincs biztonságos atomenergia!” feliratokat is kifeszítettek. Az aktivisták – közlésük szerint – a Paksi Atomerőmű állapotát vizsgáló stresszteszt előzetes jelentésének hiányosságaira, hibáira és hamis kommunikációjára akarták felhívni a figyelmet. A Greenpeace aktivistái azt akarják elérni, hogy az Országos Atomenergia Hivatal hívjon meg független, nyugat-európai szakértőket már a Paksi Atomerőmű célzott biztonsági felülvizsgálatának mostani szakaszához is. Az aktivisták követelik, hogy az eddigi vizsgálatok valós eredményeit is tárják a szélesebb nyilvánosság elé.

Rohonyi Péter kampányfelelős közölte: “A magyar nukleáris biztonságért felelős hivatal elfogult. Az önmagukat ellenőrző nemzeti hatóságok a hibák eltussolásával komolyan veszélyeztetik az állampolgárokat, ahogy azt a fukusimai katasztrófa is megmutatta. A napjainkban is tartó japán atomerőművi válság hatására világszerte felgyorsult az atomenergia kivezetése az áramtermelésből. Magyarországon is észre kell venni, hogy a paksi hosszabbítás erőltetése szembe megy a 21. századi energiagazdasági folyamatokkal.”

Sztamenits Adrienn, a III. kerületi önkormányzat sajtóreferense elmondta, hogy közterületen engedély nélküli építkezés miatt feljelentést tesznek az aktivisták ellen. Egyúttal elrendelték az egyébként életveszélyes fal azonnali bontását, ezt még a nap folyamán elvégzik.

(MTI)Hozzászólás