2017. október 12. csütörtök, Miksa

Budapestre is jó lenne egy ilyen ötlet – Falra másztak a közbringák

2011. január 7.  

A tavalyi koppenhágai klímakonferenciára érkezett ez az elképzelés, amelynek keretében a zürichi Rafael Schmidt dolgozott ki egy városi közbringarendszert Koppenhágába – az elgondolás egyben számottevő beavatkozást is jelentene a városközpont életébe.

A rendszer egyik fontos eleme a folyamatos monitoring, azaz az egyes (GPS-szel és W-Lannal felszerelt) kerékpárok egyben érzékelők is, amelyek folyamatosan tájékoztatják a központi számítógépet arról, merre járnak, használják-e őket éppen. A kémbringáknak köszönhetően pontosan követni lehet a felmerült igényeket – kérdés persze, hogy nem aggályos-e, ha a kerékpárt használó polgár minden lépéséről tudni lehet.

A hide & show rendszer - Kép © RAFAA

A becslések szerint ahhoz, hogy a városban 2015-re az ingázók 37% helyett már 50%-os arányban válasszák a kétkerekűt, 25 000 biciklit kell munkába állítani, ami legalább 20 000 négyzetméter tárolóhelyet jelent. Ennél már gondolni kell arra, hogy ne keltsenek túlzsúfolt benyomást a gyűjtőpontok, így a terv fontos eleme a vizuális szennyezés megelőzése.

Falra mászott közbringák - Kép © RAFAA

Ugyanakkor láthatónak és könnyen megtalálhatónak kell lenniük a közbringáknak – ehhez a hide & show (elrejt és megmutat) megközelítést kell alkalmazni. A könnyű elérhetőséghez háromféle útvonalpályát (rövid, közepes és hosszú távú) határoztak meg a rendszer kialakításakor.

Az elképzelés 2010-ben elnyerte a Red Dot Design Awardot.

(via: hg.hu)Hozzászólás