2017. október 12. csütörtök, Miksa

Délkelet-Ázsia aranykincsei

2011. szeptember 16.  

Szombaton nyílik meg a budapesti Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum, ahol több mint ezer arany- és ezüsttárgyat, valamint ugyanennyi porcelán, drágakő, fajansz, elefántcsont, kő és bronz műkincset mutatnak be az Andrássy út 110. alatti kiállítóhelyen.

Zelnik István negyvenöt évi gyűjtőmunka után, a szakemberek javaslatára 50-60 ezres kollekciója – amely feltehetően Európa legnagyobb délkelet- ázsiai magángyűjteménye – legértékesebb darabjaiból hozta létre magánerőből az új múzeumot, a külföldi felkérések ellenére hazájában.

Renner Zsuzsanna, az új kiállítóhely kutatási és tudományos igazgatója emlékeztetett arra, hogy a múzeum anyaga végigköveti a térség történelmének több mint kétezer évét, valaint bemutatja a Délkelet-Ázsiát ért legfontosabb impulzusokat: a hinduizmust, a buddhizmust és a tengeri kereskedelmet. Zelnik István a kollekciója egyes tárgyegyütteseiből vándorkiállításokat tervez, az első utazó tárlat kínai porcelánokat mutat be a Hanoi Nemzeti Múzeummal együttműködésben, 2012 tavaszán a budapesti Néprajzi Múzeumból indulva európai körútra.

Gyűjteményének több tízezer darabját aukciókon kívánja értékesíteni, a bevételéből kutatási és ösztöndíjprogramokat finanszíroz majd. A múzeum szombaton és vasárnap már várja az érdeklődőket, az alapító 10, 15 és 18 órakor tárlatvezetéseket tart, ezekre a www.zelnik-collection.com honlapon lehet jelentkezni. A kiállítás szeptember 22-én válik folyamatosan, a hét minden napján látogathatóvá.

(MTI)Hozzászólás