2017. október 12. csütörtök, Miksa

Design Hét: ötletek és tervek fesztiválja

2011. szeptember 30.  

Ma kezdődik és jövő vasárnapig tart a Design Hét Budapest fesztivál. Kiállításokkal, divatbemutatókkal, előadásokkal, performanszokkal és rengeteg más érdekes programmal mutatják be a szervezők a formatervezés legújabb trendjeit.

A nyitókiállítás tematikája és címe ugyanaz, mint az eseménysorozat hívószava: couleur locale, azaz helyi szín, helyi árnyalat. A Design Terminálban (volt buszpályaudvar), az Erzsébet téren mától október végéig látható kiállításon arra kérdésre keresték a választ a kurátorok – Szépvölgyi Viktória és Halasi Rita Mária -, hogy van-e az európai nemzetek designkultúrájának karakterisztikája, egyértelműen megfogalmazható egyedi vonása 2011-ben, a visszafordíthatatlanul globalizálódó világban.

Csaknem harminc ország designszakértőinek bevonásával a közelmúlt friss szemléletű alkotásaira fókuszálva választották ki a tárgyakat. A Design Hét nemzetközi nyitókiállításának közönsége eldöntheti, hogy a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány vajon olyan inspirációs források-e, amelyek ténylegesen jelen vannak a kortárs designerek munkáiban, és vajon vizuálisan gazdagabbá, árnyaltabbá teszik-e az alkotásokat. 

Egyébként az idei fesztivál díszvendége Lengyelország. Több kiállítóhelyen láthajuk a lengyel formatervezők munkáit. A legátfogóbban az Unpolished című tárlaton az Iparművészeti Múzeumban november 13-ig. A tárlaton résztvevő 18 designer és designer-csoport nagy része a harmincas éveiben jár, sokan közülük nem csupán alkotói, de gyártói és menedzserei is munkáiknak. Koppenhága, Milánó, Párizs és Köln után, a Design Hét Budapest alkalmából a hazai közönség is megismerkedhet a kortárs lengyel design jellegzetességeivel.

Október 3-án adják át a Magyar Formatervezési Díjat ugyancsak az Iparművészeti Múzeumban. A szakma legrangosabb hazai elismerését immáron 32. alkalommal adják át. A Magyar Formatervezési Tanács által gondozott díjat négy kategóriában – termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka – ítéli oda a hazai design legkiemelkedőbb teljesítményeiért a neves alkotóművészekből, szakemberekből álló bíráló bizottság. A díjazott alkotások, valamint a kiemelt pályázók munkáiból nyíló kiállítás a 21. századi magyar formavilágot mutatja be. Átadják még az 2009-ben útjára indított Design Management Díjat is. 

Infó: http://designhet.hu/

(Magyar Hírlap)Hozzászólás