2017. október 12. csütörtök, Miksa

Elkülönítették a leendő gyorsvasút helyét a ferihegyi reptéren

2011. március 2.  

 

A rendezési tervben elkülönítették a Ferihegy 2-es terminálon a vasútállomás helyét, a kötött pályás összeköttetésről pedig folyamatosan egyeztetnek a MÁV-val az önkormányzatokkal és az állami szervezetekkel – mondta az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának a Ferihegyi repülőtérre kihelyezett ülésén kedden Jost Lammers, a Budapest Airport (BA) Zrt. vezérigazgatója.

A bizottság kihelyezett ülésén arról tájékozódott, hogy miként alakulnak a cég ferihegyi fejlesztései. A koncessziós szerződésben vállalt 260 millió euró – mintegy 65-70 milliárd forint – fejlesztés 82 százaléka készült el eddig – ismertette az adatokat a vezérigazgató. A március 27-én nyíló, a 2-es terminál két szárnyát összekötő SkyCourt (Égi Udvar) 20 milliárd forintba került, és a jelenlegi évi 8 milliós utasforgalommal szemben képes akár 15 millió utast is kiszolgálni – mondta el a helyszíni bejáráson a képviselőknek Hardy Mihály, a BA szóvivője.

A BA tavaly 8,2 millió utast szállított, ezek 40 százaléka magyar. A légi személyszállítás sajátossága, hogy 1 százalék GDP növekedés 2 százalékkal növeli az utasok számát, de ugyan ez az arány fordítva is igaz. A vezérigazgató a tavalyi 1,2 százalékos utas szám növekedés után idénre már 5,4 százalékos növekedést (8,7 millió utast) valószínűsített. Az előrejelzés szerint 2015-ben már 11,1 millió utas fordul meg Ferihegyen.

Arról is tájékoztatta a képviselőket a vezérigazgató, hogy a repülőterek 20 éve még egyáltalán nem költöttek reklámra – megtették azt a légitársaságok – ma viszont már elengedhetetlen vonzóvá tenni magukat. A BA például minden új célpontra repülő légitársaságnak egy évre elengedi a leszállási díjat, majd fokozatosan, csak 5 év után kéri a teljes összeget.

A képviselők leggyakrabban a repülőtér zajosságát emlegették. A vezérigazgató bemutatta a hamarosan megépülő új – aktív védelmű – hajtóműindító tervét, amely jóval csendesebb lesz a jelenleginél. A BA másik terve, hogy logisztikai létesítmények építésével növelje az áruszállítást, és magához vonzza a magyarországi termelőket. Például a komáromi Nokia nem Ferihegyen, hanem a bécsi repülőtéren adja fel a messzire küldött telefonjait.

A 24 ezer négyzetméteres SkyCourt a nyári menetrend bevezetésével kezd működni. A csomag feladás továbbra is az 1-es, illetve a 2-es terminálon történik, majd a biztonsági ellenőrzés helye lesz az új épület. A galériás térben 39 bérlő működtet üzleteket, éttermeket. A beszállás továbbra is a két régi terminálon keresztül történik, de az utasok számának emelkedésével folyamatosan lehet újabb beszálló folyosókat építeni – ismertette a képviselőkkel a bővítés funkcióit a szóvivő.

(MTI)Hozzászólás