2017. október 12. csütörtök, Miksa

Élmények a pincétől a padlásig: ismét látogathatók a 100 éves házak Budapesten

2012. március 26.  

Április 14-15-én lesz a budapesti 100 éves házak ünnepe. A szervezők segítségével különleges programokra készülnek a lakóházak és az intézmények. A Budapest100 zászlója díszíti majd  az épületeket.

Számtalan budapesti lakóház, iskola, színház, mozi, sőt a Külügyminisztérium épülete is 100 éves idén. A tavalyi siker után ismét sor kerül a Budapest100 programra a KÉK (Kortárs Építészeti Központ) és az OSA szervezésében.

sxc.hu, nicootje

Ahány ház, annyi történet! A panoráma megcsodálástól a pincebejárásig minden szinten élmény várható. Az iskolák korhű órákkal, a színházak zenés bejárással, a lakóházak süteménnyel, teával és az egykori lakók történeteivel várják az április 14-15-én hozzájuk látogató kíváncsiakat. A séták során az is kiderül, milyen volt a 100 évvel ezelőtti Budapest, mennyire voltak korszerűek, nagyvonalúak, vagy éppenséggel nyomorúságosak az épületek. Látható lesz az a rádiós kocsi, ahonnan az első adások szóltak, mert most épp egy 100 éves iskola udvarán parkol. Másutt csillagvizsgálót mutatnak, de lesz, ahol a kerületi örömlányok történetét mesélik majd el a mai lakók, mivel házuk egykor örömtanya volt.

A díszes kapuk, korlátok, liftek, falfestések, szobrok megcsodálhatóak bent, mert a nyitott házakban élők büszkék arra, ahogyan felújították. A közintézmények közül az egyik legizgalmasabb valószínűleg a Külügyminisztériumba való, szigorúan ellenőrzött bejutás lesz. A program még formálódik, de a házakkal és az építészekkel már ismerkedhetnek a www.budapest100.hu oldalon.
(via: Kortárs Építészeti Központ Alapítvány)Hozzászólás