2017. október 12. csütörtök, Miksa

Épül? Nem épül? – Nem tett le Budapest a 4-es metróról

2010. december 29.  

A főváros cáfolta azt a lapértesülést, miszerint az önkormányzat letett volna a 4-es metró második szakaszának megépítéséről.

A főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója erről azt mondta: akkor lesz gazdaságos a beruházás, ha elkészül a folytatása is. Szűcs-Somlyó Mária azt is közölte, a beruházás második szakasza azért nincs benne a város jövő évi költségvetési koncepciójában, mert egyelőre az első szakaszt akarják befejezni, valamint a BKV-t működtetni. “Akkor lehet tervezni a beruházás folytatását, ha majd látszik, hogy megvan-e a pénz az első szakaszra” – tette hozzá.

Ezt azután nyilatkozta, hogy a Népszava a birtokába került költségvetési koncepció alapján azt írta: törölték a 4-es metró második szakaszát a főváros 2017-ig szóló hétéves fejlesztési tervéből, így leáll a Baross tértől a Bosnyák térig tartó újabb ütem megvalósítása.

A 2011-es költségvetési koncepció metrófejezete – közölte a lap – “világosan fogalmaz”, eszerint “a második szakasz nem kerül megvalósításra, 2011-től nincs tervezett projektköltség.”

Tarlós István főpolgármester az októberi önkormányzati választás után azt mondta, külön vizsgálják a 4-es metró beruházását és nem akarják leállítani a beruházást. Kérdésesnek nevezte azonban, hogy azt be tudják-e fejezni, mert – mint fogalmazott – ma még nem ismert, hogy ehhez elegendő forrással rendelkezik-e a főváros.

Válságköltségvetése lesz Budapestnek ?

A kockázatok sokasága és az akár 56-100 milliárd forintot is elérő hiány miatt Budapest jövő évi büdzséje „válságköltségvetés” lesz, csak a legszükségesebb fejlesztésekre lesz pénz, a 4-es metró folytatására nem – írta a Népszava, a lap birtokába került koncepció alapján.

A lap szerdai számában megjelent írás szerint a főbb számokat, gazdálkodási kereteket tartalmazó dokumentumról a január 12-i, rendkívüli közgyűlésen szavaznának, miközben Tarlós István főpolgármester egyeztetésbe kezd a fővárosi frakciókkal.

A Népszava emlékeztet arra, hogy főpolgármester-jelöltként Tarlós István a nyár végén még azt mondta: a Fidesznek nincs szándékában leállítani a beruházást, “be akarjuk fejezni a metróépítést és mindent meg is fogunk tenni” ezért. Viszont már akkor nyitva hagyta a lehetőségét, hogy lesz-e második ütem.

Ezt az őszi önkormányzati választás után közvetlenül már attól tette függővé, “hogy a szocialisták és a főpolgármester milyen állapotban hagyják itt a kasszát”.

A lap azt írta, hogy a jövő évi költségvetési koncepció éppen erre hivatkozva megállapítja: “a ciklus egészének gazdálkodási teljesíthetőségét tekintve (…) válsággal kell megküzdeni”. A dokumentum a csak a jövő évre becsült, akár 56-100 milliárd forintos “halmozott hiányt” is azzal magyarázza, hogy “az átadáskori anyag feltételezései több tekintetben tévesnek, illetve túlzottan optimistának minősíthetők.”

A költségvetési koncepció szerint első körben a “halmozott hiány” csökkentése történik meg a felújítások és fejlesztések felülvizsgálatával. A második körben a hiány olyan mértékűre csökkentése, “ami a 4-es metró II. szakaszának elhagyásával” lehetővé teszi évi tízmilliárd forint támogatás nyújtását a BKV-nak.

(MTI / FN.hu)Hozzászólás