2020. május 18. hétfő, Erik, Alexandra

Épül-szépül a “Kultúra utcája”, őszre készen lesz – A Dob utca 29 alatt lakók elégedetlenek a kivitelezővel

2011. március 1.  

A Dob utca 29-es szám alatt lakók keresték meg szerkesztőségünket azzal a problémával, hogy a házukban zajló felújítások körül sok problémát tapasztaltak, és tanácstalanok, kihez forduljanak, tekintve, hogy a felújításokat felügyelő Erzsébetváros Kft képviselőjétől nem kapnak megfelelő felvilágosítást. Mint ismert, Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréből elnyert 833 millió forintos támogatással, melyhez az Erzsébetvárosi Önkormányzat 228 millióval járult hozzá, a “Kultúra utcája” elnevezésű projekt építési munkálatai zajlanak jelenleg, melynek része a fent említett műemlék épület felújítása.

– “A házban dolgozó munkásak arrogánsak, vagy éppen nem is beszélnek magyarul, tehát nem lehet velük kommunikálni, reggel héttől, eset hatig minden nap, még hétvégén is elképesztő hangzavart és káoszt, piszkot csinálnak, és nem hajlandóak rendet rakni maguk után” – panaszkodik lapunknak egy idősebb hölgy, akivel csak telefonon tudunk beszélni, mivel az ajtaja előtti állvány miatt nem tud kilépni a lakásból, pedig időpontja lett volna a szemészeten. De állítólag ez nem csak vele, több lakóval előrodult,  a “lakása rabja lett egy napra” az állványok miatt.

– “Vagy éppen többen panaszkodtak arra, hogy megfáztak, mert a munkások megjelentek, majd télvíz idején több órára leszerelték a lakások ajtajait, vagy ablakait, mondván le kell csiszolni és festeni azokat” – folytatódik a panaszáradat.

Továbbá a lakók azt az információt kapták az Erzsébetváros Kft-től, hogy elfogyott a felújításra szánt pénz, ezért például, a műemlék védelem alatt álló házon több, tervezett  munkálatot nem végeznek már el.

– “A Dob u. 29. sz. alatti 100 % önkormányzati tulajdonú műemlék lakóépületnél, ahol az utcai, udvari homlokzatok, a függőfolyosók, a főlépcsőház, a kapualj, a tetőszerkezet, a kémények felújítása, továbbá a földszinti belső terek átalakításával felújításával kereskedelmi, szolgáltató funkciójú terek, illetve egy  környezettudatos nevelésre szolgáló multifunkcionális központ kialakítása a cél. Bár nem volt eredetileg része a projektnek, de műszaki szükségességből elvégeztetjük a ház elektromos fővezetékének, továbbá a szennyvíz ejtővezeték cseréjét is. A tervek készítése során a tervezők a homlokzati nyílászárókat is megvizsgálták és állapotuk szerint tervezték felújításukat, esetenként cseréjüket, de nem mindegyik kerül cserére. Az épületben nem terveztünk fűtési rendszert építését, de a homlokzat felújításához kapcsolódik (műemléki előírás alapján) a parapet konvektorok külső elemeinek leszerelése, amely öt lakást érint. A lakások nem maradhatnak fűtés nélkül, és mivel más műszaki lehetőség nincs (kéményjárat hiányában), ezért ezek a lakások radiátoros cirkófűtést kapnak” – reagált lapiunknak Galambos András, az Erzsébetváros Kft projektmenedzsere.

Galambos András lapunknak cáfolta azt a hírt, miszerint elfogyott volna a projektre szánt pénz. Valamint elmondta: „Az építés közbeni takarítással kapcsolatban már érkezett észrevétel, illetve egyéni kérés, amelyet műszaki ellenőr kollégánk is megvizsgált, továbbá azonnal megkerestük a kivitelezőt”.

Az építészfórum KÉPGALÉRIÁJÁT a képre klikkelve megnézhetitek.

Itt tartunk most. Reméljük nem jut ez a projekt is a szokásos fővárosi fejlesztések bosszantó és roppant kínos sorsára, mint ahogyan a Király utca, a Szabadság téri szökőkút, az új Fő utca, a Gödör, a Millenáris, a felújított metrómegállók, a VIII. kerületi palotanegyedbeli Mikszáth tér….. Igen, hosszú a lista eddig. Kíváncsian várjuk, most mi lesz…..

Az egész úgy indult tehát, hogy az erzsébetvárosi önkormányzat 833 millió forintot nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréből épület- és közterület-felújításra. A projekt keretében még az idén megújul a Dob u. 29. műemlék épület, a Kazinczy u. 21., az Elektrotechnikai Múzeum, a Kazinczy u 23-25., az ELTE, a Kazinczy u. 29., a Zsinagóga, a Kazinczy u. 34. műemlék épület és a Kazinczy utca Dob u. és Wesselényi u. közötti szakaszának útburkolata is. A tervek szerint a munkálatok szeptemberre elkészülnek, a Dob u. 29. műemlék épület felújítását pedig április 30-ig befejezi a kivitelező.

A tervek szerint felújítják a régi zsidónegyed centrumát, a Kazinczy utca Dob utca és Wesselényi utca közötti szakaszát. Ennek keretében megújul az ortodox izraelita hitközség épületének utcai homlokzata és a belső udvara is, amelyet úgy alakítanak át, hogy ott kulturális rendezvényeket lehessen tartani. Belső-Erzsébetvárosban egyelőre nincs információs központ, ami segítené a zsidónegyedben bóklászó külföldi turistákat. Az önkormányzat a Dob utca és a Kazinczy utca sarkán lévő műemlék házban hozná létre az idegenforgalmi tájékoztató irodát.

Megújul az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai Karának épülete is. Az ELTE aulája megnyílik a nagyközönség előtt, a múzeum 2000 négyzetméteres, trafóház nevű részét pedig úgy tervezik kialakítani, hogy helyt adhasson kiállításoknak, előadásoknak, helytörténeti programoknak és civil megmozdulásoknak is. Emellett két, önkormányzati tulajdonban lévő lakóépületet is felújítanak. A Kazinczy utca 34. szám alatti, pár éve még bontásra szánt, jelenleg önkormányzati lakóházként működő, borzasztó állapotú klasszicista műemlék épület felújítására pályázatot írtak ki. Az önkormányzat tervei szerint nem lakóházként működik majd, hanem környezettudatos magatartásra nevelő központ, valamint kézműves és népi kismesterségek bemutatását szolgáló közösségi tér lesz belőle.

Mint ismeretes, a Kazinczy utca 21-ben található AKKU kulturális központ áprilisban kényszerűen bezárt, mivel az önkormányzat nem támogatta az intézményt. Az új projekt részeként azonban a Kazinczy utca 21-ben lévő Elektrotechnikai Múzeum megújul: az udvarán található trafóház hasznosításának pályázata sikeresen lezárult. Az épület hasznosítására létrejött négytagú konzorcium a jövőben kiállításokkal, színházi előadásokkal, helytörténeti programokkal várja a látogatókat.

A Kultúra Utcája projekt úgynevezett funkcióbővítő rehabilitáció, amelynek keretében a Kazinczy utca – Dob utca – Wesselényi utca közötti szakaszán az utca teljes szélességében egy szintbe kerül, megszűnnek a kiemelt szegélyek az úttest és a járda között. Az egész utca a műemléki környezethez illeszkedő díszburkolatot kap.

(BP23 / építészfórum)Hozzászólások

One Response to “Épül-szépül a “Kultúra utcája”, őszre készen lesz – A Dob utca 29 alatt lakók elégedetlenek a kivitelezővel”
  1. Nagy Béla szerint:

    Az Erzsébetváros Kft projektmenedzsere kifejtette,hogy nem várt dolgok merültek fel a felújítás során. A lakásokon a szennyvíz ejtő vezeték cseréket hajtottak végre, ez egy lakásnál igaz. Ami a tulajdonos ismertségének köszönhető. Több lakából 6cm átmérőjűcső
    (szenyvíz vezeték) megy le , de cseréje nem történt meg, valószínű, hogy nem is fog mert a falakat készre vakolták. A bemenő elektromos kábel cseréje valószínűleg azért történt meg mert az eladott földszinti üzletekben olyan fogyasztok lesznek amit a régi vezeték nem bírt volna el. Az öt lakást érintő cirkófűtésről annyit a bérlőnek kell megvenniük mindent, csak magát a beszerelés költségét állják. A ház a munkálatok megkezdése előtt se volt takaritva, igaz van akit ezért fizetnek. Az ablakokat csukott állapotban mázolták le, belülről pajszerral lehetett kinyitni, úgy beragadt. Ez még a jobbik eset, volt ahol a hiányzó díszítő lécet úgy csavarozták föl, hogy a két ablakszárnyat összecsavarozták. Ezt még pajszerrel se lehetett nyitni. Mindennek csak a szép oldalát tüntetik fel.. Megmagyarázni mindent Ki kell jönni és a lakókat megkérdezni.

    Tisztelettel: A lakok