2020. május 15. péntek, Zsófia, Szonja

Fesztivál a kultúrák közti párbeszéd jegyében (július 22. – augusztus 17.)

2012. július 17.  

A kultúrák közti párbeszéd jegyében filmvetítések, kerekasztal-beszélgetés, világzenei programok és marokkói finomságok lesznek az egykori svéd külügyminiszterről, Anna Lindh-ről elnevezett euro-mediterrán kulturális alapítvány magyar szervezetének vasárnap kezdődő eseményein.

Zsarnai Gábor, az alapítvány rendezvény menedzsere elmondta az MTI-nek, hogy július 22-én délelőtt a Szimpla kertben az egykori Tűzraktér csapata szervezésében cirkusz- és táncworkshopot tartanak, majd az Egy íz helyett piac címmel a Vitakultúra Egyesület rendez workshopot, majd tánc és mozgás lesz mindenkinek. Mindeközben a mobil Fair Trade (méltányos kereskedelem) kávézóban a világ minden tájáról származó kávékat és teákat kóstolhat a közönség.

Este a Szimpla Jam vasárnapi, hagyományos örömzenélése előtt levetítik Lillie Paquette We are Egypt (Egyiptomiak vagyunk) című, 2012-ben készült 75 perces dokumentumfilmjét az Arab Tavaszról és az egyiptomi események hátteréről.

Rövidfilmeket mutatnak be ugyancsak az Arab Tavasz témaköréből vasárnap délután ötkor a fesztivál másik helyszínén, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Omar Robert Hamiltonnak, a kairói nonprofit médiaközpont, a Mosireen Media Center alapítójának a felvételei a cenzúrát megkerülve mutatják meg a Tahrir téri eseményeket belülről. A vetítések utáni beszélgetésen részt vesz Mohammed Antar egyiptomi zenész, Bisztrai Márton író, a palesztin területeken élő, keresztényekről szóló Hit, fegyverek, szüzek című könyv szerzője és N. Rózsa Erzsébet, a Magyar Külügyi Intézet koordinációs igazgatója, Közel-Kelet szakértő – sorolta.

Az Uránia kávézójában este fél nyolctól a nemzetközi Babel trió lép fel. A három zenész előtte a balatonlellei Babel Sound világzenei fesztiválon szerepel. A trió tagja Edward Powell kanadai muzsikus, aki saját készítésű hangszerein indiai klasszikus és közel-keleti zenét ad elő, Mohammed Antar neyen (egyiptomi fuvolán), míg Akas Batt Belgrádban élő indiai zenész tablán játszik.

Az Uránia-estet az ugyancsak nemzetközi zenekar, a Taram világzenei koncertje zárja. Az együttesben, amely 2010-ben jött létre, a szerb Bojana Nikolic énekel, a belga Tuur Florizone harmonikázik, az egyiptomi Mohammed Antar fuvolán, a lengyel Bogusz Wekka ütős hangszereken, a katalán Oriol Gonzalez bőgőn, míg György Mihály gitáron játszik.

A Ramadán Fesztivált július 27-től minden héten péntekenként (ez a muszlim vasárnap) tartják meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, az óbudai Korona téren. A ramadán a muszlimok legszentebb ünnepe, idén július 20. és augusztus 18. közé esik. A fesztiválon ebből az alkalomból Said Tichiti, a Magyarországon élő marokkói zenész eredeti sátrat állít fel és maga főz is, amikor a muszlim közösséget napnyugta után közös étkezésen,  iftáron látja vendégül.

A marokkói Said Tichiti és zenekara, a Chalaban lesza rendszeres fellépő, de július 27-én a Tariqa együttes is zenél: Said Tichiti énekel, Dresch Mihály szaxofonon, Kovács Ferenc hegedűn és trombitán fog játszani, Halmos András ül a dobnál. A fesztivál további három napján, augusztus 3-án, 10-én és 17-én filmvetítések is lesznek a muszlim zenekultúra köréből.

Az alapítvány rendezvényei ingyenesen látogathatók a múzeumi koncertek kivételével – tette hozzá a menedzser. Az alapítvány névadója, a svéd Anna Lindh (1957-2003) szociáldemokrata politikus, jogász, aki külügyminiszterként közvetített többek között a Koszovó és Szerbia közötti konfliktusban, majd 2003-ban egy szerb férfi lelőtte Stockholm egyik áruházában.

Az alapítvány előzményei 1995-re nyúlnak vissza, amikor Barcelonában az unió képviselői elhatározták, hogy az EU és 12 mediterrán ország együttműködik a kulturális párbeszéd jegyében. Az Anna Lindh Alapítványt az euro-mediterrán régióban az emberi és szociális dialógusért 2005-ben hozták létre 45 országban, köztük Magyarországon 40-50 civil szervezet részvételével. Ma az alapítványnak összesen háromezer civil szervezet a tagja az euro-mediterrán régióban és központja az egyiptomi Alexandriában van – összegezte Zsarnai Gábor.

(via: MTI / fotó:GettyImages)A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.