2017. október 12. csütörtök, Miksa

Fotótörténeti szabadegyetem indul

2011. szeptember 27.  

Tíz előadásból álló fotóművészeti szabadegyetemet indít a budapesti Mai Manó Ház.

A most induló előadás-sorozat célja, hogy átfogó képet nyújtson a fotózás technikatörténeti hátteréről, bemutassa a különböző stílusirányzatokat a legfontosabb hazai és külföldi művészek munkáin keresztül, valamint betekintést nyújtson a fotográfia intézményi hátterének és piacának működési rendszerébe is. 

Az első előadást holnap este Mi a fénykép? És mi nem az? címmel Kincses Károly fotótörténész, muzeológus tartja. A kurzus idején előadást tart még a fotó filozófiai mivoltáról Rényi András, az ELTE Művészettörténeti Intézetének vezetője, Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház kurátora, aki a nagy elődök fényében vizsgálja a kortárs fotóművészek attitűdjét.

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a XIX. századtól egészen napjainkig női fotográfusok pályájának alakulásáról, látásmódjukról, társadalmi elfogadottságukról fog beszélni, Maurer Dóra Kossuth-díjas művész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem professor emeritája pedig a kiterjesztett fotográfiáról tart majd előadást. A kurzus 2012 júniusáig tart, az előadásokra minden hónap utolsó keddjén várják az érdeklődőket.

(Magyar Nemzet)Hozzászólás