2020. május 15. péntek, Zsófia, Szonja

Hello, Street View!

2012. november 27.  

Szerdán szavaz a Fővárosi Közgyűlés a Google Street View engedélyezéséről. Valószínűleg nem lesz meglepetés a szavazás, hiszen az illetékes bizottságok és a képviselők nagy része is támogatja az indítványt.

Az előterjesztésben arra hivatkoznak, hogy a Street View „tájékozódási és turisztikai szempontból is fontos eligazodási pont a világban, ezért kívánatos, hogy Budapest is megtalálható legyen azon.” A régióban utolsóként lesz Budapesten is elérhető a szolgáltatás.

Maga az előterjesztő is elismeri, hogy a Google már 2009 óta folytat tárgyalásokat a különböző magyar hatóságokkal a kérdésben, miközben a környező országokban már elérhető a Street View. Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban már be lehet barangolni a nagyobb városokat gyalogosan. Az előterjesztésben kiemelik, hogy az esetlegesen felmerülő adatvédelmi problémákat az illetékes hatóság útmutatása alapján kell rendezni, csak ezen feltételekkel engedik a szolgáltatás bevezetését.

Magyarországon már évek óta vitáznak arról, hogy engedélyezzék-e a Street Viewt, az ellenzők adatvédelmi okokra hivatkoznak. A Google három évvel ezelőtt már elkezdte lefényképezni az utcákat, de az akkori adatvédelmi biztos leállíttatta az autókat.

Index: Budapesten is lesz Street ViewA hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.