2017. október 12. csütörtök, Miksa

Jancsóval startol az új közösségi Odeon

2011. szeptember 20.  

A hét négy napján a közösségi alapú filmforgalmazás ötletét kidolgozó Magyarhangya-csoport fogja üzemeltetni a budapesti Odeon mozit. Az első kiemelt programjuk Jancsó Miklós filmrendező kilencvenedik születésnapjához kapcsolódik.

December végéig hétfőtől csütörtökig a Magyarhangya elnevezésű “filmközösség” üzemelteti a december 13-án 18 évessé váló Odeon mozit, a közösségekre szervezett mozizással az artmozik csökkenő látogatottságán kívánnak fordítani – mondta el kedden Donáth Péter, a Magyarhangya vezetője.

Mint fogalmazott: az Odeon mozi az elmúlt tizennyolc évben a filmszerető közönség “gyűjtőhelyévé” vált, közöttük szeretnének párbeszédet indítani az új programszervezési módszerekkel.     

Az Odeon ezeken a napokon lehetőséget kínál közösségeknek, fiataloknak, egyetemeknek a bemutatkozásra – mutatott rá Donáth Péter, kiemelve, hogy a programszerkesztés során nem csupán a premierfilmekből, hanem az elmúlt száz év filmterméséből fognak válogatni, de odafigyelnek a kerület igényeire is.     

Borsos Erika, az Odeon mozi ügyvezető igazgatója a Magyarhangya tervéről “a jövő mozizásának modelljeként” beszélt, amely válasz lehet a hagyományos filmnézés visszaszorulására. Elmondta: akkor lennének elégedettek az új struktúrával, ha a mozi jelenlegi 20 százalékos kihasználtsága 40 százalékra nőne.

Az első kiemelt program Jancsó Miklós filmrendező 90. születésnapjához kapcsolódik. Szeptember 22-én a rendezőt az Opál Színház, valamint a Suttogó delek elnevezésű alkalmi csoport köszönti egy színházi előadással. Az est során látható lesz a Stúdió 80 Jancsó-Hernádi adása, valamint a Fényes szelek című film. A programmal az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 27-28-án tartandó 24 órás Jancsó-vetítéshez kapcsolódnak, amelyen a rendező valamennyi fontos filmjét láthatja majd a közönség.

(MTI)Hozzászólás