2017. október 12. csütörtök, Miksa

Jővőre kávézóból tekinthetünk le a Clark Ádám térre

2011. május 2.  

Az alagút fölött az 1860-as években már létezett vendéglátó pavilon visszaállításában gondolkodik az I. kerület. Az alagút Clark Ádám tér felőli oldalán az önkormányzat több fejlesztést is tervez az elkövetkező három évben, amelyek a testület által elfogadott ciklustervben is szerepelnek. Nagy Gábor Tamás polgármester arról tájékoztatott, hogy önkormányzati beruházásban valósul meg a nulladik kilométerkőnél lévő park rendezése és egy eszpresszópavilon felállítása a sikló alsó megállójának közelében, illetve visszaállítanák az alagút fölött korábban már létezett vendéglátó pavilont. A polgármester azt is reméli, hogy a magánbefektető hamarosan elkezdi a szállodaépítést a Clark Ádám téri foghíjtelken.

Az elmúlt években készültek már tervek az alagút feletti rész rendezésére. Felvetődött, hogy eredeti formájában visszaépítik a 150 évvel ezelőtti pavilont.

Egy 1869-es metszetképen látható az alagút feletti öntöttvas szerkezetű négyszögletes homlokzatú üvegezett pavilon. A pavilont még az első világháború idején lebontották, helyén jelenleg egy szabadtéri kilátóterasz van.

Aczél Péter kerületi főépítész tájékoztatása szerint az alagút feletti pavilon tervét már­cius 22-én tárgyalta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Műemléki Tanácsadó Testület tervtanácsa. A tervezett pavilon nagyon emlékeztet az egykori épületre, de nem annak a vissza­építése, mivel nincsenek is meg az eredeti tervek – mondta a főépítész. A pavilont nem vállalkozói tőkéből, hanem saját forrásból valósítja meg az önkormányzat, akár már a jövő év folyamán. Aczél Péter hozzátette, hogy az üzemeltetést sem adják át, pályáztatás útján keresik a működtetőt.

(Helyi Théma)Hozzászólás