2017. október 12. csütörtök, Miksa

Józsefvárosi népszavazás: félrevezetőek a kérdések

2011. szeptember 23.  

A józsefvárosi népszavazás ellen tiltakozó civil szervezetek szerint a vasárnapi, hajléktalanokkal kapcsolatos referendum kérdései embertelenek, értelmetlenek és félrevezetőek. A Szeptember 25 Civil Összefogás elnevezésű szövetség pénteki budapesti sajtótájékoztatóján ezért arra buzdították a VIII. kerületieket, szavazzanak mindhárom kérdésre nemmel.

Némedi Gabi hajléktalan, a Város Mindenkié csoport aktivistája, újságírók előtt arról beszélt: elfogadhatatlannak tartják, hogy olyan embereket büntessenek, akiknek nincs miből megélniük, és ezért kénytelenek kukázni. Jelezte egyúttal, hogy maguk sem értenek egyet a kukaborogatókkal, szemetelőkkel, és ha ilyet látnak, az ellen maguk is fellépnek.

Matlári Ferenc, a Menhely Alapítvány munkatársa az utcai alvás betiltására vonatkozó kezdeményezést értelmetlennek mondta. Arra mutatott rá, hogy amíg nem biztosítják az emberhez méltó lakhatás feltételeit, addig nem lehet számon kérni senkin a közterületi tartózkodást. Utalt arra is, hogy a fővárosban jelentős számú önkormányzati lakás áll ma is üresen.

Fehér Boróka a Tízek Tanácsának képviseletében arra mutatott rá, szerinte a harmadik, Józsefváros úgynevezett tehermentesítéséről szóló kérdés félrevezető, hiszen a hajléktalanellátás színvonala elsősorban nem helyi, hanem állami szinten dől el.

Közölte, miközben a VIII. kerület évente mindössze 700 ezer forintot fordít a hajléktalan emberekkel kapcsolatos összes tevékenységre, addig ennek tízszeresét költi például kilakoltatásokra, és a mostani népszavazás is milliókba kerül.

A szövetség képviselői szerint a népszavazáson feltett kérdések veszélyes folyamatokat indíthatnak el.

(MTI)Hozzászólások

One Response to “Józsefvárosi népszavazás: félrevezetőek a kérdések”
  1. Stalker szerint:

    Kocsis Máté körlevele szerint az államnak, egy hajléktalan 100 ezer forintjába kerül havonta. A harmadik népszavazási kérdésben arról panaszkodik, hogy túl nagy a teher a kerületen. Abból a 700 forintból (a túl nagy teherből) legalább egy 3/4 hajléktalant talán tisztességesen el is lehetne látni, ha figyelembe vesszük az inflációt, a többi 3999 pedig haljon éhen? Én azt látom, hogy az erdőkből való kilakoltatás (kidőlt fákkal fűthettek – megegyeztek a Pilisi Parkerdő gazdasággal), a szerencsésebb területeken , a magánterületeken élő erdei hajléktalanok törvénytelen zaklatása is, a kukák, mint anyagi források lezárása, a közterületen való hatósági basztatások a kormány részéről csak azt a feltételezésemet erősítik, hogy itt szándékos, folyamatos emberölés zajlik kapitalista törvényi háttérrel. ÉLjen a taigetosz-demokrácia !

Hozzászólás