2017. október 12. csütörtök, Miksa

Júniusra megújul a balatonfüredi vitorláskikötő

2011. május 12.  

Júniusban készül el a közel 90 millió forintból felújított balatonfüredi vitorláskikötő, a 39 százalékos uniós támogatással megvalósuló beruházással az ország legöregebb vitorlásklubjának belső kikötője az eddigi 22 helyett 29 hajót lesz képes európai színvonalon befogadni.

Nagy Attila, a Balatonfüredi Yacht Club elnöke elmondta, hogy a belső kikötőben jelenleg az iszap kotrását végzik, befejeződött a déli hullámvédő móló és a nyugati partfal korszerűsítése, a facölöpök lerakása még hátravan. Hozzátette: 1400 köbméter iszapot kotortak ki a belső medencéből, így a vízmélységgel néhány évig nem lesz gond.

A fejlesztés során 35 centiméterrel megemelték a partszakaszt, amely faborítást kapott, kiépítették a villanyt és a csatlakozószekrényeket, közművesítették a kikötőhelyeket, felújították a járófelületeket és a szennyvízelosztó rendszert. A belső kikötő teljes rekonstrukciója júniusra befejeződik, de a hajók javítására szolgáló sólyatér vízzáró szerkezetének kialakítása és a műemlék árbocdaru korszerűsítése őszig tart – mondta Nagy Attila.

A Balatonfüredi Yacht Club elnöke hangsúlyozta, hogy a munkák mellett a szezonban már üzemel a kikötő, ahol minden hely betelt. A balatonfüredi kikötőhöz még egy 70 hajós modern kikötő is tartozik, így a belső kikötővel együtt 100 hajót lesz képes befogadni európai színvonalon.

Tájékoztatása szerint a belső kikötő több mint 80 éve épült, az utolsó karbantartást 1955-ben végezték, azóta csak kisebb javításokra tellett.

Az ország legöregebb vitorlásklubját 1867-ben alapították, a klub magyar vitorlássport egyik ékköve, amely a válogatott keret tagjainak többségét adja. Az egyesületben jelentős az utánpótlás nevelés, a 2012-es londoni olimpiára utazó öttagú vitorlázókeretből négyen a füredi klubban sportolnak.

(MTI)Hozzászólás