2017. október 12. csütörtök, Miksa

Készítsd el saját mosószered, megéri

2012. április 10.  

 

Egyre drágábbak a folyékony mosószerek, így van, aki felvizezi, van aki kevesebbet használ a megszokottnál. Ezek is jó ötletek, de van még olyan olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás, amit bevethet. A házilag készült mosószer nemcsak olcsó, de működik is – írja a Dívány Blog.

A magyarországi vizek nagy része nagyon kemény a vízben oldott nagy mennyiségű kalcium- és magnéziumsóktól. Ezek tulajdonsága, hogy mindenféle anyaggal – lúgokkal, karbonátokkal, szappannal stb. – keveredve kicsapódnak a vízből, és ha ezt a textília felületén teszik, akkor az bizony erősen megszürkül a rárakódott anyagtól. Ezt megelőzendő a profi mosóporokba kémiai vízlágyítókat tesznek, olyan anyagokat, amik erős öleléssel körbeveszik a kalciumionokat, meggátolva a kicsapódásukat.

stockfresh 515153 preparation-for-washing sizeM

Ezek az anyagok, trisók, akrilátok azonban vagy nagyon drágák vagy nagyon környezetszennyezőek, emiatt a pénztárcakímélő és környezettudatos vásárló lehetőleg kerüli a használatukat.

Egy alternatív megoldás

Sokan esküsznek a mosódióra, mert amellett hogy környezetkímélő, nem irritálja az ekcémás vagy érzékeny bőrt. Azonban sajnos, van hátránya is, nem is egy.

  1. Az anyagokat merevvé teszi.
  2. A törölközők mosás utáni első használatkor kemények, dörzsölik a testet mint egy testradír.
  3. Elszürkíti, barnítja a textileket.
  4. A foltokkal nem tud elbánni, komoly előkezelés szükséges mosás előtt.
  5. Az őket tartó zsákból könnyen kiesnek és beragadnak a szűrőbe. Ezt csak akkor lehet észrevenni, amikor lassan bele is rohadnak, és az így keletkező, irgalmatlan savanyú bűz bejárja az egész helyiséget, ahol a mosógép van.

Tehát ez sem a legjobb és legolcsóbb megoldás.

A szappan, mint mosószer

Nem véletlenül mostak őseink (mosó)szappannal. Persze akkoriban nem is volt túl sok más választás, de minek is lett volna, ha a szappan is tökéletesen megfelelt erre a célra!?

stockfresh 214232 old-wash-tub-with-soap-on-bench sizeM

Bármilyen káliszappan, vagy éppen a Baba szappan is megfelel a mosószer elkészítéséhez. Ez körülbelül 4-500 forintba kerül, és roppanat egyszerű: fél kiló szappant le kell reszelni és egy liter desztillált vízben felfőzni. Ennyi az egész, és már kész is a házimosószer. Egy adag mosáshoz egy deciliter mosószerre van szükség, a mosógép öblítőadagolójába meg ugyanennyi ecetet kell önteni. A fehér ruhák mosásához a szappanban még fel lehet oldani mosószódát is. Ezzel a módszerrel egyébként a vízkövesedés is jelentősen csökkenthető. Kevésbé vonzó tulajdonsága, hogy az állaga leginkább a Szellemirtók című amerikai filmben látott a szellemtakonyéval vetekszik, és a színe is elég rémisztő, ezzel szemben viszont olcsó, 100 százalékban környezetbarát, és nem teszi tönkre vagy szürkíti be a textilt.

Az ecet mint öblítő

Felejtse el az agyonreklámozott drága öblítőket amik azon kívül, hogy jó illatot és puhaságot kölcsönöznek a textilnek másra nem nagyon jók, sőt az erős illatúak még allergizálhatnak is. Ezzel szemben az ecet rendkívül olcsó, ráadásul biztosan nem bőrirritáló és még a textilnek is jót tesz: puhítja és könnyebben vasalhatóvá teszi. Igaz, hogy a rendes ételecet elég büdös, de ez feljavítható pár csepp illóolajjal vagy használhat almaecetet is helyette: fél deciliter almaecet öntsön fel 4-4,5 deciliter vízzel és illatosítsa illóolajjal (a legjobb, ha egy műanyagflakonban tárolja). Használat előtt feltétlenül rázza fel a flakont!

Egy kis útmutató az illóolajokhoz

Nyugodtan keverheti az olajokat csak arra ügyeljen, hogy 100 százalékosat használjon. A teafaolaj amellett, hogy friss az illata, kiváló fertőtlenítő és tisztító hatással bír ezért ha erősen szennyezett textilt (zokni, konyharuha) mos, akár 5-6 cseppet is tehet az ecetes oldatba. Hasonló hatást érhet el eukaliptusz,- vagy borsmenta olajjal. Készítheti kamilla, citromfű és rózsa keverékét, ezek mind nyugtató hatással bírnak, depresszióra a legjobbak: geránium, levendula, narancsvirág, rózsafa, ylang. Rendkívül jó vágyfokozók; geránium, méz, jácint, jázmin, kardamom, szerecsendió, perubalzsam. Ágyneműjét öblítse bazsalikom, bergamot, keserűnarancs vagy levendula olajjal, illetve ezek keverékével, ugyanis nagyon jók alvászavarok ellen. Nem utolsósorban pedig ahogyan a folyékony mosószerrel, ezzel sem szennyezi a környezetet és nincsenek benne szintetikus szerek. Egyáltalán nem drága mulatság, gyorsan elkészíthető és simán be lehet tenni pár előre elékészített flakonnal a spájzba vagy a fürdőszoba polcára. Így garantáltan nem pazarol és nem is dobja ki pénzét az ablakon.

A Dívány Blog kipróbálta: működik

Szappanból főzött házimosószerüket rögtön a mélyvízben próbálták ki a Dívány blog szerkesztői, ugyanis egyből koszos konyharuhákkal kezdték a tesztet. Kiválóan vizsgázott: a kosz kijött belőlük, és makulátlan fehérek lettek. Aztán kipróbálták ruhákon is, amelyek tiszták és puhák lettek. “Jó, lehet, hogy nem lettek annyira pihe-puhák, mint a Coccolino-reklámban, de határozottan kellemes a tapintásuk” – summázzák a véleményüket. A színes ruhák színesek maradtak, sőt, lejött róluk a mosódiós szürke fátyol, a fehér ruhák meg fehérebbek lettek, mert róluk is eltűnt a szürke árnyalat. A szappanos házimosószernek ráadásul kiderült még egy nem várt, de komoly előnye: a ruha nem büdösödik be, ha nem azonnal szedi ki a gépből! Ez roppant pozitív, mert aki reggel beindítja a mosógépet, ritkán tudja még otthon megvárni, hogy lejárjon, este meg simán elszunyókál az ember kipakolás helyett. Akit pedig csak az tartana vissza, hogy a mosószappanos mosószer nem illatozik, az adjon hozzá pár csepp illóolajat a kedvencéből.

(via: divany.hu)Hozzászólás