2017. október 12. csütörtök, Miksa

Kommunista kémek fotói a Centrális Galériában

2011. szeptember 20.  

Az egykori csehszlovák és magyar állambiztonsági szervek által a szocializmus időszakában készített titkos felvételekből rendez kiállítást az OSA Archívum Operatív fotó – Budapest és Prága az állambiztonság szemével címmel szerdától a budapesti Centrális Galériában.

A tárlat kiindulópontja az az összeállítás volt, amelyet a prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet munkatársai készítettek 2010-ben az egykori csehszlovák állambiztonsági szervek hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években felhalmozott fotóanyagából – idézi fel a kiállítás ajánlója.

Ezeket a felvételeket az állambiztonság munkatársai titokban, rejtett módon készítették a politikai ellenzék tagjairól, illetve olyan emberekről, akikről gyanították, hogy ellenzékiekkel állnak kapcsolatban.

A prágai intézet összeállításából kiállítás is készült, amelyet az OSA Archívum a budapesti Cseh Centrummal együttműködve meghívott a magyar fővárosba, hogy a vonatkozó magyar anyagokkal kiegészítve a budapesti közönség is láthassa a különleges, eddig soha be nem mutatott fényképeket.

Az OSA Archívum tájékoztatása szerint a magyar anyag összeállításában az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára működött közre; a kiállítás anyagát eredeti dokumentumokkal és a titkos fotózással foglalkozó korabeli propaganda- és oktatófilmek részleteivel egészítették ki.

A történeti fotókiállítás titkos fényképfelvételek, eddig soha nem látott filmanyag és egyéb dokumentumok segítségével mutatja be a politikai elnyomás és megfélemlítés korabeli technikáit és napi gyakorlatát.

Az OSA Archívum kiállítása október 30-ig látogatható az Arany János utcai Centrális Galériában.

(MTI)Hozzászólás