2017. október 12. csütörtök, Miksa

Lengyel Filmtavasz áprilisban Budapesten

2012. április 14.  

A 20. század lengyel történelmét idéző és a bonyolult emberi kapcsolatok dilemmáit ábrázoló hét kortárs filmet, köztük az első lengyel 3D-s alkotást, a Varsói csata 1920 című filmet is bemutatják a 18. Lengyel Filmtavaszon április 19. és 25. között Budapesten.

A Lengyel Intézet ajánlója szerint idén olyan kortárs lengyel filmeket láthatnak a nézők, amelyek a 20. századi lengyel történelem jelentős pillanatait dolgozzák fel különböző alkotói stílusban. Lesznek olyan játékfilmek is, amelyek a kor emberének gondjaira és a másokhoz fűződő bonyolult viszonyainak dilemmáira épül. A vetítéseket egy kivételével a Művész moziban tartják.

A fesztivál egyik díszvendége Jerzy Hoffman, az első 3D-s lengyel film, a Varsói csata 1920 alkotója lesz. Vele április 25-én este találkozhatnak a nézők, de a filmet először április 24-én vetítik a Corvin moziban.

A híres varsói csatáról először 1921-ben készült film Visztulai csoda címmel Ryszard Boleslawski rendezésében. Jerzy Hoffman krakkói születésű rendező, az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb lengyel alkotó, aki Henryk Sienkiewicz Trilógiájának megfilmesítésével vált ismerté, most ugyanazt a témát dolgozta fel. A filmvásznon a fiktív szereplők mellett felbukkan többek között Pilsudski marsall és Rozwadowski tábornok, de megjelenik Lenin és Sztálin is.

Antoni Krauze, a Fekete csütörtök című film rendezője is ellátogat a fesztiválra. A Fekete csütörtök – amelyet április 20-án vetítenek – az első olyan játékfilm, amely a film eszközeivel pontos képet fest a rendőrség által brutálisan szétvert 1970-es gdyniai tüntetésről. A forgatásnál eddig ismeretlen dokumentumokat, a szemtanúk elbeszéléseit és korabeli hangfelvételeket is felhasználtak. A filmrendező és forgatókönyvíró a varsói Filmművészeti Akadémián végzett 1966-ban, a Struktura krysztalu (A kristály szerkezete) című filmben a világhírű rendező, Krzysztof Zanussi asszisztenseként dolgozott.

A fesztivál nyitónapján, csütörtökön este a Roza című filmet, Wojciech Smarzowski alkotását mutatják be, amely arról szól, hogyan lehet új életet kezdeni a II. világháború után, és hogyan tud az ember alkalmazkodni az új politikai helyzethez.

Waldemar Krzystek rendezése, a 80 millió, amelyet április 23-án láthat a fővárosi közönség, a híres lengyel Szolidaritás mozgalmat mutatja be: az események tíz nappal az 1981-es hadiállapot bevezetése előtt játszódnak.

Ugyanaznap vetítik Rafael Lewandowski Vakond című alkotását is, amely egy apa és fia történetén keresztül arra világít rá, hogy nem lehet elmenekülni a múlt titkaival való szembenézéstől. Grzegorz Zglinski A kisiklás című filmje, amely április 22-én lesz látható, a hősiesség és a gyávaság kihívásairól szól.

Jan Komasa elsőfilmes rendező és forgatókönyvíró az Öngyilkosok szobájával mutatkozik be április 22-én. A film főhőse a közösségi portál gúnyolódó kommentárjainak áldozatává válik, és egy másik virtuális világba menekül. A mű több díjat nyert a gdyniai Lengyel Játékfilmfesztiválon.

A Lengyel Filmtavasz részletes programját a www.muveszmozi.hu oldalon találják meg az érdeklődők.

(via: MTI)Hozzászólás