2017. október 12. csütörtök, Miksa

Március 31-én sötétségbe borul Budapest

2012. március 26.  

Március 31-én a Természetvédelmi Világalap Föld órája elnevezésű rendezvényén egy órára világszerte kialszanak a híres épületek és sok millió háztartás fényei.

A Lánchídról figyelhetik meg az elsötétedő Budapestet az érdeklődők március 31-én a Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája elnevezésű rendezvényén; ezen a napon egy órára világszerte kialszanak híres épületek és sok millió háztartás fényei.

A Lánchidat lezárják, így a résztvevők a Széchenyi István tértől a Clark Ádám térig szabadon sétálhatnak és gyönyörködhetnek az először még kivilágított, majd sötétségbe boruló városban. Fábián Juli énekesnő úgy tervezi, ha 60 település csatlakozik az eseményhez, akkor a lekapcsolás előtt élő koncertet ad a Lánchíd lábánál – közölte a WWF Magyarország szombaton az MTI-vel.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái fotón és videón rögzítik majd a magasból, ahogyan egymás után elsötétülnek a bolygó különböző időzónáiba eső területek. Az érdeklődők az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján tekinthetik majd meg a felvételeket.
Hírességek, városok és vállalatok ötletes vállalásokkal buzdítanak a csatlakozásra: Miranda Kerr ausztrál szupermodell például ingyen jógaórát tart, ha 500 ember feltölti vállalását a YouTube videomegosztó portálra. A Greenpeace International vezérigazgatója, Kumi Naidoo zöldre festi tekintélyes szakállát, ha tízezren regisztrálnak a Föld órája nemzetközi oldalán.

A 2007-ben Ausztráliából kiinduló akció mára a világ legnagyobb klímavédelmi mozgalmává nőtte ki magát: tavaly 133 ország csatlakozott a kampányhoz, és olyan – világszerte ismert épületek – borultak sötétbe, mint a gízai piramisok, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota és a Big Ben, a római Colosseum és az Empire State Building.

Magyarországon a múlt évben mintegy 3 ezer személy, több mint 70 település és 250 intézmény, vállalat jelezte részvételét a www.foldoraja.hu honlapon.

A klímavédelem és az energiatakarékosság jegyében lekapcsolták egyebek mellett a Lánchíd, a Parlament, a Duna korzó, a New York-palota, a Nemzeti Színház, az egri székesegyház, a kecskeméti Cifrapalota, a siófoki Víztorony és a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház világítását is.

(via: MTI / hirado.hu)Hozzászólás