2017. október 12. csütörtök, Miksa

Megnyílt a Szépművészeti Múzeum Kentridge-kiállítása

2011. szeptember 20.  

A világ egyik legismertebb kortárs képzőművésze, a dél-afrikai William Kentridge Itt se vagyok, a ló nem is az enyém című nyolccsatornás videóinstallációja látható a Szépművészeti Múzeumban.

Az október 16-ig látogatható tárlat címe egy orosz népi mondással függ össze, amely a felelősség hárítására szolgál, egyben a kiállítás egyik videójára is utal, amely a Szovjet Kommunista Párt Központi Bizottsága 1937 februári ülésének leirataiból idéz – emlékeztetett a keddi megnyitón György Péter esztéta.

Mint hozzátette, ezen az ülésen Lenin és Sztálin egykori bizalmasa, Buharin küzd életéért és politikai becsületéért, egy olyan ember, aki maga is az elnyomó gépezet része és működtetője.
Ez a videó azonban csak egyike az egyszerre nyolc kisfilmet futtató installációnak. Mint Iványi-Bitter Brigitta kurátor a megnyitót megelőző tárlatvezetésen elmondta, Kentridge Gogol Orr című elbeszéléséből, illetve az azt feldolgozó Sosztakovics-operából kiindulva az 1917-es orosz forradalomnak kívánt egyfajta emlékművet állítani.

A korszak orosz avantgárd alkotóitól számos idézetet felhasználó hat-hat perces montázsok végigkövetik a forradalom indulását és ígéreteit, végül a húszas-harmincas évekre bekövetkező eszmei bukását – fűzte hozzá.

Iványi-Bitter Brigitta elmondása szerint Kentridge-et a New York-i Metropolitan Opera kérte fel a Sosztakovics-mű színpadra állítására; a végül tavaly bemutatott produkcióhoz készült el 2008-ban az Itt se vagyok, a ló nem is az enyém (I am not me, the horse is not mine) című videóinstalláció.

A történetnek van egy magyar vonatkozása is: a Magyar Nemzeti Galéria Kovásznai György-kiállítását megtekintve egyik barátja hívta fel a dél-afrikai művész figyelmét a szocializmus idején a “megtűrtként” besorolt animációs filmes munkásságára, ennek köszönhető Kentridge októberi magyarországi látogatása.

Az október 4-i beszélgetésen a művész emblematikus munkáit is levetítik, például a Dél-Afrikai Köztársaság apartheid utáni világát feldolgozó Soho és Félix című sorozatot, az Árnyfolyam, valamint az Übü és az Igazság Bizottság című animációs filmet. A művésszel Szántó András New Yorkban élő író, művészeti tanácsadó beszélget. A közönség megtekinthet egy válogatást az 1983-ban elhunyt Kovásznai György képzőművészeti tárgyú filmjeiből.

Az érdeklődők a videómunkák mellett Kentridge színházi munkáiból is ízelítőt kaphatnak, a Trafóban ugyanis a művész Woyzeck a Highvelden című Woyzeck-adaptációja is látható lesz két alkalommal a dél-afrikai The Handspring Puppet Company bábtársulat előadásában október 7-én és 8-án.

(MTI)Hozzászólás