2017. október 12. csütörtök, Miksa

Megszűnt Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozata

2011. január 4.  

Már nincs szükség a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartására a fővárosban. A szálló por koncentrációja a mérőállomásokon a küszöbérték alá csökkent, Miskolcon még érvényben van a riasztási fokozat.

Tisztult a levegő a fővárosban, így hétfő hajnalban megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A szálló por koncentrációja már nem éri el a tájékoztatási küszöbértéket a mérőállomásokon, sőt az egészségügyi határértéket sem lépi túl.

A tájékoztatási fokozatot december 31-én rendelték el, miután négy mérőállomáson meghaladta a határértéket a szennyezettség: a Teleki téren, a Honvéd-telepen, Budatétényben és a Kőrakásparknál.

A főváros vezetése azt kérte az autósoktól, hogy a rosszabb környezetvédelmi besorolással rendelkező járműveket ne használják, ez a piros és fekete plakettes kocsikat érinti, és a fővárosiak lehetőleg válasszák a tömegközlekedést. Korábban december 21-e és 24-e között volt érvényben a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

Miskolcon azonban nem javult a helyzet, továbbra is él a szilveszter napján elrendelt szmogriadó, a borsodi megyeszékhelyen már december 16-a és 26-a között is volt riasztás. A Sajó-völgyben továbbra is rossz a levegő minősége, Kazincbarcikán az egészségügyi határérték kétszeresét is eléri a szálló por koncentrációja.

(origo.hu)Hozzászólás