2017. október 12. csütörtök, Miksa

Mélyen a föld alatt

2011. szeptember 20.  

Egy rég üresen álló, lepusztult erőműben látható kiállítás Balatonfűzfőn, nyolcvan méter mélyen, a föld alatt. Hasonlóval még soha senki nem próbálkozott Magyarországon. Most Veszeli Lajos balatonalmádi festőművész ötletének köszönhetően százötven európai kortárs művész hozta el munkáit Balatonfűzfőre, mert nem akartak kimaradni minden idők egyik legextrémebb képzőművészeti akciójából.

Veszeli Lajos festőművész a Balatonon keresett helyet a tavaly Essenben kiállított európai Art Express tárlat anyagának, amikor ráakadt az extrém kiállítási helyszínre. 

A Nitrokémia Zrt. régóta szeretné értékesíteni vagy hasznosítani az egykori erőművet, sokaknak megmutatták már, művészeknek is, de Veszeli Lajos volt az első, aki úgy látta, hogy itt egészen egyedi, új művészeti értéket lehet létrehozni.

Szerinte hasonló kiállítást külföldön súlyos milliókból rendeznek, neki azonban minderre gyakorlatilag jelképes összeg állt rendelkezésre. 

Az erőműtárlat azért tudott mégis, minden nehézség ellenére létrejönni, mert művészbarátok, szomszédok és ismerősök tucatjai ajánlották fel segítségüket, és költöztek le Veszeli Lajossal hetekre a föld alá. 

Kihasználva az erőmű adottságait és hatalmas méreteit, az Art Express gyűjtemény kiegészült hazai kortárs képzőművészek alkotásaival. A Veszeli Lajos által meghirdetett “gyűjtőakcióra” több mint hatszázan jelentkeztek.

A műveket – 150 festményt, grafikát, szobrot és iparművészeti alkotást – csillékkel juttatták le a mélybe. 

Minden műalkotásnak meg kellett találni a helyét, szem előtt tartva azt is, hogy évtizedek óta semmire sem használták az épületet.

Fontos szempont volt, milyen környezetbe kerülnek, hogy az őket körülvevő falakkal, vízcsurgalékokkal, falhasadékokkal együtt nyerjenek új értelmet a fotók, festmények, szobrok vagy zászlók. 

A péntek esti megnyitóra buszokkal szállították az alagút bejáratához az érdeklődőket. A kijelölt találkozási ponton annyi ember gyűlt ös.- sze, hogy négyszer kellett fordulnia azt “artjáratnak”.

A szervezők a biztonságot tartották elsődleges szempontnak, ezért a helyszínt mentők, tűzoltók és polgárőrök biztosították. Ők kísérték a tömeget teremről teremre.

A kiállítást megnyitó Szőcs Géza kulturális államtitkár szerint a föld alatti kiállítás több mint jó ötlet. “Mindig is kedveltem, ha a művészet nyitott, ha hajlandó az értékei megtartása mellett megújulni vagy legalábbis megmutatni önmagát” – mondta. Kiemelte, hogy főleg ma, amikor az értékeiben gyengülő világban minden ötletre szükség van, szükséges, hogy újra és újra az emberek figyelmébe ajánljuk: igenis létezik magyar kortárs művészet.

Hozzátette: a művészet szabad, és a művész szabadsága nem korlátozható, ugyanakkor a művészet területén is rendet kell tenni a rendetlenségben. 

“Látom és érzem, hogy a kortárs magyar alkotóművészet nincs egyszerű helyzetben. A kilábalás az ország gondjaiból együttes gondolkodást kíván” – mondta Szőcs.

Mint hangsúlyozta, ez a legnehezebb, hiszen ahány művész, annyiféle érdek és vélemény. De véleménye szerint ahogyan a magyar alkotóművészetet is az egyéniségek és megjelenítések sokszínűsége teszi értékessé, úgy a kultúra irányítását illetően is a sokszínű véleményalkotásban kell megtalálni a közös megoldás lehetőségét.

Szempont volt, hogy az őket körülvevő falakkal együtt nyerjenek új értelmet a kiállított tárgyak

(Füssy Angéla – Magyar Hírlap)Hozzászólás