2017. október 12. csütörtök, Miksa

Michelin: nincs újabb csillagos étterem – A Vár: a Speiz Bib Gourmand elismerést kapott

2012. március 14.  

Idén nem osztott újabb csillagot budapesti étteremnek a Michelin. A Costes és az Onyx megőrizte 1-1 csillagát. A jó ár-érték arányt jelentő Bib Gourmand díjnál van változás: a Vár: a Speiz elnyerte, a 21 sajnos elveszítette a minősítést – tudta meg a Dining Guide.

Habár többen arra számítottak, hogy idén újabb csillagokat oszt majd a Michelin és a napokban megjelent Toplista Gasztronómia 2012 című kiadványunkban mi is azt jósoltuk, hogy a MÁK-nak erre minden esélye megvan, a Világevő jelentése szerint szerint a Vörös Kalauz hivatalosan március 15-én megjelenő Main Cities of Europe című kiadványa 2011-hez képest nem beszél több Michelin csillagos magyar étteremről.

A legkorábban becsillagozódott (és hamarosan a Ráday utcából elköltöző) Costes étteremben továbbra is a nagyon kiegyensúlyozott teljesítményű Migeul Vieira alakított ki figyelemreméltó kulináris műhelyt. A másik büszkeségünk az Onyx étterem, a Gerbeaud ház ékköve, szó szerint. Mosolygó szívvel megjegyzendő, – nem mintha végfelhasználói szempontból bármilyen jelentősége volna,- hogy ebben a műhelyben egy fiatal pár: Szulló Szabina és Széll Tamás nyerték el 2011-ben, magyarként elsőnek a gasztronómia egyik legmegbecsültebb díját, a Michelin-csillagot és lettek januárban az Év Étterme 2011 díjazottjai.

Bock bisztró, nevezzük a lázadó magyar konyhaművészet képviselőjének, a rebellis Bíró Lajossal az élen, továbbra is őrzi előkelő pozícióját, Bib Gourmand-díjas étterem, mint ahogy az állandóan kimagasló színvonalat hozó, a megbízhatóság tetovált lovagjának számító, Fazekas László vezette Arcade is jó-ár érték aránnyal bír. A Bib Gourmand kör tagja még Pethő Balázsék jellegzetes arcéllel bíró Csalogány 26-ja és új belépőként Rudits Károlyék étterme, a Vár: a Speiz. A 21 sajnos elveszítette a minősítést, de a 21 ajánlott étterem között ott van, csakúgy, mint – a Michelintől kapott tájékoztatás alapján – többek mellett a Pierrot, a Gundel, a Fausto’s, a New York Salon, a Márgál, a Tigris, a Cyrano vagy Arany Kaviár. Külön figyelmet érdekel, hogy a DiVinois bekerült a kalauzba.

A kiadvány két olyan éttermet ajánl, amelyek egyből két csillaggal kerültek be: a Gourmet Restaurant Silvio Nickol Bécsben és a Maaemo Oslo-ban. Prágának két új, egycsillagos étterme lett: az Alcron és a CEEFood programunkban a legjobb prágai étteremnek választott Degustation Bohême Bourgeoise (Közép-Kelet-Európa első Michelin-csillagos étterme, a prágai Allegro megszűnt, CottoCrudo lett belőle, így elveszítette csillagját is), csakúgy mint Athénnak a Funky Gourmet és a Galazia Hytra éttermekkel. Koppenhágában négy új, egycsillagos étterem született a laza Relæ-től kezdve a Bocuse tavalyi győztesének, Rasmus Kofoed-nek az étterméig, a Geranium-ig.

A Main Cities of Europe 2012 287 egycsillagos éttermet (amelyekből 44 új ebben az évben), 74 kétcsillagosat (közöttük 18 új) és 15 három csillagosat tallóz. 48 új Bib Gourmands minősítésű étterem került be a kiadványba, ezzel 250-re emelve ezt a számot Európában.

(via:Dining Guide)Hozzászólás