2017. október 12. csütörtök, Miksa

Mikrokozmosz és elektronikus orr a Gödörben

2011. szeptember 21.  

A Kutatók éjszakája központi budapesti programjának az idén a Gödör Klub ad otthont, ahol pénteken a résztvevők egy izgalmas előadás erejéig betekinthetnek a mikrokozmosz mélyére, kideríthetik, hogy hogyan kell használni a rákos sejtek felismerésére kifejlesztett onkokést, ahogy megtudhatják, mit mutat meg az elektronikus orr.

A Pink mobil, pink autó, pink kutatás – Tényleg ez kell a NŐNEK? című program keretében a résztvevők megtudhatják, hogy mennyire jelenik meg a tudományban, a kutatásokban és a fejlesztésekben a női szempont és kreativitás, mennyire veszik figyelembe a nők igényeit, és mennyi az esélye annak, hogy a fiatal női generáció jobban be tudjon kapcsolódni ezekbe a folyamatokba, mint elődei.

A Gödör Klubba látogatók megismerkedhetnek az ízletes matematikával. Mint a programismertetőben olvasható,  “az ízletes, ropogós kürtőskalács sokunk számára igazi csemege, azonban kiváltképp így van ezzel a matematikus, aki a különleges geometriai tulajdonságokkal bíró, spirálisan csavarodó, tekeredő tésztából előállított hengert is látni véli a finomságban. A hagyományos ínyencségek éléskamrájában a geometrikus kürtőskalácstól már csak az összetevők különbözősége választja el a Möbius-szalag alakúra gyúrt forgácsfánkot, és beszélnünk kell a geometrikus piramisszelet ízletes matematikájáról is. Ha a sütés-főzésben kimelegedtünk, akkor végül nincs jobb, mint egy matematikai fagylalt, amelyet geometrikus terítőn tálalhatunk”.

Az előadások egyike megismerteti az érdeklődőket azzal, hogy hogyan jelennek meg Rembrandt képei holland költők verseiben. A program keretében képernyőre vetítik ki a Rembrandt-festményeket, miközben az általuk ihletett verseket olvassák fel, “szembesítve” azokat a képekkel. Így kiderül, mi fontos a tizenhetedik század egyik legnagyobb holland festőjének, Rembrandtnak a képein a költők számára, akik sokszor fantáziájukkal, olykor humorral egészítik ki, ami szabad szemmel nem látható.

A Gödör Klubban megismerhető az is, hogy a tudományos-fantasztikus irodalom miként hat a kutatásokra, miként ihleti meg a tudósokat. Felnőtt ugyanis az a tudósnemzedék, amely gyerekként Csillagok háborúja-, Star Trek-, vagy éppen Terminator-rajongó volt. Közöttük sokan vélik, hogy nem csak fantázia mindaz, amit a filmben láttunk. Kutatók, akik a folyékony fémrobotokon, robotkígyókon, csillagközi űrhajón és a teleportáción dolgoznak.

Az érdeklődők részt vehetnek a Dob workshopon, ahol közös dobolással írhatnak új ritmusképleteket. Zenei kísérőprogramként a Pál Utcai Fiúk koncertezik, és lesz Pluto lemezbemutató buli is.
Ezer program várja az érdeklődőket 26 város 55 helyszínén pénteken a Kutatók éjszakáján. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló egésznapos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése. A Tempus Közalapítvány hatodik alkalommal rendezi meg a nagyszabású programot, amelynek idén másodízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is a társszervezője.

Infó: www.kutatokejszakaja.hu

(MTI)Hozzászólás