2020. május 16. szombat, Botond, Mózes

Mit kezdjen az életével, akit nem vettek fel?

2012. július 25.  

Munka, tanulás, vagy semmittevés – ezek közül választhatnak azok, akiket idén nem vettek fel egyetemre, főiskolára. Szakértők szerint az OKJ-s képzésnek akkor van értelme, ha az hasznos tudást ad, állás szempontjából pedig szinte lényegtelen, mit választ az ember, az a fontos, hogy legyen tapasztalata, fiatalon a legegyszerűbb munkából is lehet profitálni.

 

Több mint 110 ezren jelentkeztek idén a felsőoktatásba, közülük körülbelül 80 ezer felvételiző jutott be főiskolára vagy egyetemre. Bár augusztusban ők még kapnak egy esélyt a pótfelvételire, ha az se jön össze, el kell gondolkozniuk a folytatáson.

„A mostani fiatalok többségéből hiányzik a munka becsülete” – nyilatkozta Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke a hvg.hu-nak, szerinte ugyanis addig, amíg iskolába járnak, a zsebpénz miatt sokkal szívesebben vállalnak részmunkaidős állásokat, például eladóit vagy árufeltöltőit, de ezeket a munkákat főállásban már nem végeznék.

A tapasztalatok szerint a fiatalok családjának anyagi háttérétől függ, hogy mivel töltik a következő felvételi próbálkozásig tartó egy évet. Akik megtehetik, azok inkább tanulnak, pótórákat vesznek, nyelvet tanulnak. Sokan viszont, akiket a szülők nem tudnak eltartani, kénytelenek munkát vállalni: kihordónak, sofőrnek, ügyintézőnek mennek el. Közülük sokan aztán bele is ragadnak ebbe az életformába, és nem csinálnak „klasszikus” karriert, vagyis feladják a továbbtanulás lehetőségét.

Ennek többek között az az oka, hogy az esti, levelező képzések fizetősek, amiket nem biztos, hogy megengedhetnek magukat, emellett hozzászoknak ahhoz, hogy van saját egzisztenciájuk, és még ha vágynának is a tanulásra, ettől nehezen válnának meg. Csaposs Noémi szerint a munka melletti tanulás ellen rendszeres kifogás az időhiány is, 18-19 évesen a szabadidőnek ugyanis hatalmas értéke van, amihez a fiatalok nagyon ragaszkodnak.

A szövetség elnöke azt tanácsolja azoknak, akik nem akarnak dolgozni, hogy érdemes belevágni egy OKJ-s képzésbe, az első ilyen szakma ugyanis ingyen van. „Ez időnyerésnek is jó” – fogalmazott. Ez alatt a diákok gondolkodhatnak a későbbi pályaorientáción, az érettségihez képest viszont pluszképzést kapnak.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő szintén az OKJ-s képzések mellett tette le a voksát, hiszen a jó szakemberekre mindig szükség van, és nem ritka az sem, hogy már középfokú végzettséggel rendelkező szakembereket is kivisznek külföldre időszakos munkára.

Mit érdemes választani?

„Az valamit eleve jelent, ha valakit a fizetős képzésre sem vettek fel, lehet, hogy az illető nem való a felsőoktatásba. Érdemes önvizsgálatot tartani: szükségem van-e valóban felsőfokú képzésre?” – fogalmazott Pintér Zsolt.

A felsőoktatásból egyelőre kimaradtaknak érdemes valamilyen szakmát szerezniük, a tanácsadó szerint ehhez első lépésként át kell nézni, milyen képzéseket találnak vonzónak. Ezután, ha van rá módjuk, keressenek meg szakmabelieket, és kérdezősködjenek, milyen is a munkájuk, hogyan telik egy napjuk, mennyire van rájuk igény, hogy lehet túljutni a kezdeti szakaszon, és mennyire nehéz beilleszkedni a szakmai körbe. Ezek alapján még időben kiderülhet, leágazóban van-e az adott szakma, vagy hogy később tudja-e magát onnan tovább- vagy átképezni.

„A szolgáltató jellegű szakmákat érdemes választani” – tette hozzá a karrierszakértő. A lányoknak érdemes megpróbálniuk a fodrász, a kozmetikus, vagy a varrónői képzést, míg a fiúknak a klímatechnikusi, az esztergályos (ezen belül is cnc), illetve vízvezeték-szerelő szakmát ajánlja Pintér Zsolt.

a cikk további része a HVG.hu-n olvasható>>>

 

(Via: HVG)A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.