2020. május 16. szombat, Botond, Mózes

Százmillió dollárnyi adományhoz jutnak New York közintézményei

2012. március 29.  

Mintegy százmillió dollárnyi adományhoz jutnak hozzá New York közintézményei annak az öt évig tartó jogi huzavonának a végén, amely szerdán zárult le a 2007-ban elhunyt Brooke Astor vagyonának megosztásáról.

A vagyon és a szerdai megállapodás kedvezményezettjei között vannak a Metropolitan Múzeum, a New York-i  közkönyvtár, a Carnegie Hall, a Central Park, a bronxi állatkert és a város közoktatási intézményei – jelentette be Eric Schneiderman, a város főügyésze szerda este.
A 105 esztendős korában elhunyt Brooke Astor a New York-i társasági elit meghatározó alakja volt, aki a férjétől örökölt vagyona révén életében közel 200 millió dollárt adományozott a város kulturális intézményei és a rászorultak támogatására a Vincent Astor Alapítvány révén.
A multimilliomos Vincent Astor a Titanic katasztrófájában elhunyt IV. John Jacob Astor legidősebb fia volt. Hatalmas vagyona prémkereskedelemből és New York-i ingatlanüzletekből származott, s mivel gazdagsága a városhoz kötődött, az emberbarát Brooke Astor a város közintézményeit segítette élete végéig.
Fia és örököse, Anthony Marshall 2007 óta képtelen volt megegyezni az intézményekkel arról, hogy Brooke számos végrendelete és azok módosítása közül melyik tükrözi valójában az asszony szándékát. Ráadásul a vagyonmegosztási csata csúcspontján, 2009-ban a férfit el is ítélte egy manhattani bíróság, amiért kihasználta anyja romló egészségi állapotát, részben oly módon, hogy rávette őt végrendeletének részbeni megváltozatására.
A létrejött egyezség nem részletezi a vagyon jelenlegi nagyságát, de 2007-ban 198 millió dollárra becsülték azt. Azt sem részletezi, hogy mely intézmények mennyit kapnak belőle.
A főügyész csupán annyit közölt, hogy létrehozzák belőle a Brooke Astor Alapítványt 30 millió dollár tőkével a város közoktatási intézményeinek támogatására.
Az egyezség alapja a 2002-ben született végrendelet, amelyből annak idején a Metropolitan Múzeumra és a közkönyvtárra 25-25 százaléknyi részesedés jutott volna.
A Metropolitan illetékesei csütörtöki közleményükben arról írnak, hogy a múzeum körülbelül 20 millió dollárt kap az Astor-vagyonból.A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.