2020. május 18. hétfő, Erik, Alexandra

Öt alig ismert strand, tó, fürdőhely Magyarországon

2012. június 26.  

Elképesztő hőség, afrikai levegő, rekordok dőlnek meg újra és újra, és ha összegyűjtenénk az emberek által kiizzadott vizet, abból nagy valószínűséggel újra feltölthetnénk a Pannon-tengert. Jót is tenne egy kis tengerpart, de mivel nincs, így aztán közelebbi édesebb vizekre evezünk inkább. A Player.hu alábbi kis összeállításában az ország öt olyan fürdőhelyét, tavát, fogják ajánlani, amelyek kevésbé ismertek a tisztelt nagyérdemű előtt, és ami pontosan ezen oknál fogva nem hemzseg olyan mértékben a turistáktól, mint mondjuk a Balaton egyes részei.

 

Palatinus-tó, Esztergom-Kertváros

Kezdésnek egyből itt egy Budapesthez nagyon közeli strandfürdő, az esztergom-kertvárosi Palatinus-tó. A fővárostól mindössze 40 kilométerre fekvő – vonattal is tökéletesen jól megközelíthető– település szélén található egykori bányató, kiváló adottságokkal bír. Nevét is onnan kapta, hogy a régi korok fővárosi látogatói a tó vizét a budapesti Palatinus-strand vizéhez hasonlatosnak vélték, amiben nem is tévedtek sokat, mivel tényleg ez az ország egyik legtisztább vizű tava. A tó város felöli oldalán egymástól maximum 1-1 méterre kis nyaralók sorakoznak, mindegyik saját stéggel. Ezek hihetetlen hangulatot kölcsönöznek amúgy az egész tónak, de az igazi feeling a tavat körbevevő domborzatnak köszönhető. A lényeg természetesen a strandon vár ránk, ahol belépő mindösszesen 400 magyar forintba kerül, de külön felárért lehetőség van búvárkodni (persze csak hozzáértőknek). Kedvencünk pedig, hogy 100 forintért még a klasszikus hangosbemondóba is felolvastathatjuk a magunkét. Vétek lenne nem bemondatni, hogy a haverunkat az anyukája várja a bejáratnál, egy százast tutira megér. Ezzel a stranddal szemközti oldalon pedig egy szabad strand van (csak a kocsibeállásért kell fizetni 500 forintot, de nem kötelező használni) kevesebb infrastruktúrával, homokos parttal. Szóval még válogatni is lehet.

Vadása-tó, Hegyhátszentjakab

 

 

Aki szeretne egy kicsit vadregényesebb helyen lubickolni, annak könnyű szívvel tudjuk ajánlani az Őrségben található Vadása névre elkeresztelt tavat. A Körmendtől 20, Zalaegergszegtől 30 kilométerre fekvőHegyhátszentjakabtól kicsit északabbra található tó az egész dimbes-dombos, különös hangulatú Őrség egyik igazi gyöngyszeme. A sűrű erdővel körbevett tóban való fürdés, annyira visszaviszi az embert a saját természetéhez, hogy onnan aztán nagyon nehéz lesz majd visszatérni a városba. De nyugi, nem is kell sietni, nincs itt semmi látnivaló, amikor 40 fok tombol a betondzsungelben. Aki tehát úgy dönt, hogy egy könnyű fürdőzésnél többet szeretne itt eltölteni, az nyugodtan megteheti ezt például a Vadása kempingben, ami mindössze 150 méterre van a víztől és ahol még büfé is üzemel, tehát akinél ez a kényelmi opció is bejátszik, az sem marad hoppon.

Deseda-tó, Kaposvár

Szintén a nyugati országrészben, ám annak délebbi részén, a Balaton sekély vizű déli partjának közepétől úgy 50 kilométerre, Kaposvár mellett található a Deseda-tó. Ez Magyarország legnagyobb mesterséges tava, melynek hossza közel 8 kilométer, szélessége pedig 300-500 méter. Természetesen itt is találhatunk strandot és az előző (a hegyhátszentjakabi Vadása) tóhoz hasonlóan itt is fellelhetünk olyan részt, ahol mindenhol erdő vesz minket körül, miközben épp lubickolunk a tóban. Ha esetleg úgy döntesz, hogy ide szeretnél jönni egy kicsit hűsölni, akkor érdemes azért bringát is hoznod magaddal, mivel a tó körül nyugodtan körbe is tekerhetsz. Igaz mindössze 23 kilométer a leghosszabb útvonal, ám ha beleszámolod a meleget, a strandolást és az ejtőzést a parton, akkor máris egy egész napos program kerekedik belőle. Persze csak ha nem elégszel meg a hűs vizű tóban való úszkálással.

Fehér-körös, Szanazug (Doboz)

Persze azokra is gondolunk, akik az ország dél-keleti felét szeretnék becélozni. Nekik a Békés-megyei Szanazugot tudjuk ajánlani, Fekete-és a Fehér-Körös találkozásánál lévőszabad strand idén is tökéletes vízminőséggel bír. A strand könnyedén megközelíthető mind Békéscsaba, mind pedig Gyula felől akár bringával is, de előbbi településről közvetlen buszjárat is megy a tavasz-nyári időszakban. Akkor sem kell kétségbe esned, ha nem szeretsz egész nap csak úszkálni, mivel azért elég jó kis infrastruktúra vár rád itt. Tudsz bérelni kajakot, kenut, csónakot, vízibiciklit, de akár be is ülhetsz bármelyik vendéglátóipari-egységbe, hogy egy kicsit belülről is lehűtsd magad, vagy épp egynehányjó falattal csillapítsd az úszás után a semmiből előkerülő éhségedet. (Ne lepődj meg, itt elvileg két strando t is találhatsz, bármelyikre is esik a választásod, az tuti, hogy jó lesz.)

Tarcali-tó, Tarcal

A legizgalmasabbat természetesen a végére hagytuk. Bizonyára hallottál már Tokajról, ha másért nem, hát a boruk miatt tuti. Azt is lehet, hogy tudod, hogy Tokaj a Bodrog és a Tisza összefolyásánál található (és persze strandja is van). Ám itt most kicsit mást szeretnénk mutatni, bár az imént említett vízben sem utolsó dolog fürdőzni. A Tokaj Nagy Kopasz-hegy másik oldalán azonbanott fekszik Tarcal (ahol a bor ugyanolyan finom), Tarcaltól 1 kilométerre pedig egy igazi gyönyörűség, a Tarcali-tó. A bányatavat körülölelő hatalmas sziklafalak igazán különlegessé teszik a fürdőzést, az alacsonyabb szikláról a bátrabbak pedig lazán ugrálgatnak a bányatavakhoz méltóan elég mélyvizű tóba. Azt persze jegyezze meg jól mindenki, hogy a bányatavak hirtelen mélyülnek és csak nagyon jó úszók merészkedjenek egy méternél távolabb a parttól. Felhevült testtel pedig akkor sem ugrunk bele a vízbe, ha az minden vágyunk, különben nagyon könnyen az utolsó beteljesült vágyunk lehet belőle. Félretéve pedig a jó tanácsokat, itt senki ne számítson büfékocsira, meg étteremre, itt természet van, sziklák, fák és a víz. Borozni és kajálni meg lehet majd fürdés után valamelyik tarcali borpincében.Ha szereted a tavakat, akkor van egy remek cikke a Player.hu-nak Európa legjobb tóparti városairól!

(via.: Player.hu)A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.