2017. október 12. csütörtök, Miksa

Regisztrációval megúszható a kerékbilincs

2011. január 7.  

Kevesen tudják, hogyha az autós előre bejelenti elérhetőségét bármelyik Önkormányzat okmányirodájában, és a kerékbilincselés elrendelése után 15 percen belül a helyszínre ér, akkor nem büntetik meg. Pedig a jogszabály majd egyéves. Regisztrálni mobilszámmal, illetve e-mail címmel lehet.

A regisztráció 2300 forintba kerül, de még azt sem kell minden esetben kifizetni. A büntetés előtt a közterület felügyelet munkatársa lekéri az adatokat a nyilvántartóból, felhív, és ha odaérsz 15min. belül, megúsztad!

„Ha például valaki bejelenti egy gépjármű adásvételét, akkor az adásvételi eljárással egyidejűleg megteheti, hogy bejelenti ezeket az adatokat, és akkor nem kell külön megfizetni ezt a 2300 forintot” – közölte Vadász Tiborné, a Központi Okmányiroda megbízott vezetője.

A büntetés előtt a közterület felügyelet munkatársa ellenőrzi az adatokat. „Az ügyeleten keresztül a gépjárműrendszám megadásával lekéri az adatokat a nyilvántartóból, az ügyeletünk minden esetben online összeköttetésben van a nyilvántartóval. Lekéri az adatot, majd visszajelzi az elérhetőséget. Egy év alatt azonban ilyennel még nem találkoztam” – mondta Miklós István, az FKF szolgálati igazgatóhelyettese.

Előfordulhat, hogy a parkolóőrök tévednek, illetve a rendszerben is lehet hiba, az ilyen helyzetek orvoslására is van lehetőség – mondja a jogász.

„Abban az esetben, ha valaki regisztráltatta magát, és mégis megbilincselik, akkor hiba került a rendszerbe. Ilyenkor bár ki kell fizetni a büntetést, mert különben nem távolítják el a bilincset, de az utóbb visszakövetelhető” – közölte Kovács Kázmér ügyvéd.

Ha az autótulajdonos mégsem érne oda 15 percen belül, akkor marad a 18-20 ezer forintnyi büntetés a kerékbilincs melle.

Videó lejátszása
(via: DunaTV)


Hozzászólás