2017. október 12. csütörtök, Miksa

Rejtély, mi lesz az egykori Tűzraktér helyén

2011. szeptember 19.  

Kirajzolódni látszik a Tűzraktér rövidtávú sorsa: egy másik alkotóházba és kerületbe költözik, és ezúttal nevet is változtat. A Vízraktérre keresztelt új helyszínnek a budai Királyfürdő ad otthont. Az még rejtély, mi lesz a Hegedű utcai épülettel.

A szeptember 10-én megnyílt Vízraktérben zenei, filmes, irodalmi és családi programokat, színházi és mozielőadásokat rendeznek majd.

– Nem tudjuk, mi vár a Hegedű utcai épületre, az azonban biztos, hogy az alkotók mintegy kilencven százaléka elmegy onnan – mondta a Helyi Témának Simor Ágnes művészeti vezető. – Mindösszesen egy-két alkotói csoportról tudunk, akik még gondolkoznak azon, hogy maradnak, és az önkormányzattal együttműködnek, ám addig nem döntenek, amíg nincsenek tisztában a feltételekkel. Ami pedig a Hegedű utcai létesítmény biztonságát és tisztaságát illeti, ez már szintén az önkormányzat felelőssége. Amíg nyitva voltunk, állandó őrszolgálatunk volt, amely automatikusan szűrte a nem odaillő alakokat.

Simor Ágnes megjegyezte: a következő sorsfordító esemény szeptember 20-án lesz, ez a dátum ugyanis a bírósági tárgyalás időpontja. Ekkor tisztázódik majd, hogy a Tűzraktár hogyan tartózkodik, illetve tartózkodhat az épületben, továbbá milyen módon és feltételekkel költözhetnek el.

– Nekünk most csak egy a fontos: hogy a tárgyalásig is zavartalanul végezhessék a munkájukat az alkotók – zárta a gondolatmenetét Simor Ágnes.

– A Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. munkatársai folyamatosan vizsgálják a Hegedű utca 3. szám alatt lévő ingatlan állapotát, és szükséges munkákat azonnal elvégzik – nyilatkozta Hampl Márta önkormányzati sajtóreferens. – Mivel az épületet a terézvárosi önkormányzat megbízásából éjjel-nappal őrzik, nem kell attól tartani, hogy ellepik a hajléktalanok – tette hozzá.

Az önkormányzat szerint az előző üzemeltető Art Sector Alapítvány még mindig több mint 15 millió forinttal tartozik nekik. Mint ismert: áprilisban adták oda a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt.-nek az épületet, ugyanis gondjaik akadtak az egyébként is decemberben lejárt szerződésű Art Sectorral. Az említett tartozáson kívül azt is nehezményezték, hogy állítólag a szervezett engedély nélkül adott tovább bérbe helyiségeket. Az alapítvány viszont akkor nem távozott a Hegedű utcából – mondván, nem hagyja sorsára az alkotóit ilyen bizonytalan szituációban -, mire júliusban pert indított ellenük az önkormányzat.

(Helyi Téma)Hozzászólás