2017. október 12. csütörtök, Miksa

Színes mesék: magyar népmesék ékszerbe öntve

2011. szeptember 27.  

Benedek Elek, aki leginkább mesemondóként és -íróként vált ismertté a magyar köztudatban, 152  évvel ezelőtt, szeptember 30-án született. Az évfordulót ünnepli meg a Magyar népmese napja – ez alkalommal nyitja meg Színes mesék, mesés színek című kiállítását a Sterling Galéria. A kiállítás utazás a színes mesék világába Abaffy Klára, Gaál Gyöngyvér és Huber Kinga legfrissebb munkáin keresztül.

A hazai kortárs ékszertervezők formabontó alkotásaikkal nosztalgiáznak gyerekkorunk ismert meséinek színes világában. A kiállítás illeszkedik a Design Hét programsorozat ‘Couleur Locale’ címéhez, hiszen a magyar népmesék vagy a matyó hímzés jellegzetesen képviselik kultúránk egyedi vonásait.

Abaffy Klára színes matyómintás ékszereinek alapja a következő mese: ”Egyszer egy matyó legényt elrabolt az ördög. A fiú kedvese sokat rimánkodott adja neki vissza a szerelmét, mire az ördög azt mondta:

– Akkor adom vissza a kedvesedet, ha elém hozod a kötényedben a nyár legszebb virágait!
Bajban volt a leány, hiszen télvíz idején jártak. Ám végül kitalálta, hogyan teljesítheti az ördög kívánságát. Ráhímezte kötényére a kert gyönyörű rózsáit és elvitte cserébe a párjáért.„

Színes mesék, mesés színek a Sterling Galériában, KÉPGALÉRIA>>>>

Gaál Gyöngyvér térbeli meseillusztrációként elevenednek meg gyerekkorunk legkedvesebb meséi, mint például: ”Egyszer volt Budán kutyavásár„
vagy a ”Kismalac és a farkasok„ A tárgyakon a tervezői sajátosságok is hangsúlyt kapnak, és anyaghasználati specialitások is előtérbe kerülnek.

Huber Kinga kollekciójának alapja a kérdés: mi a valóságos, mi a meseszerű… Mesék + egy kis horror! Az állatokat, szőröket ellepő bogarak, nyüvek, legyek, molyok… másként, finom kidolgozású, a valóságtól elrugaszkodott színezésű szőrméken alakulnak át apró, rezegve mozgó dísszé. Fanyar humorral idézik fel a Piroska és a farkas mindenki által ismert mese történetét.

Megnyitó: 2011. szeptember 30. 18 h
Mesét olvas: Rádler Blanka Tara és Benkő Bence
Megtekinthető: 2011. október 15-ig
Sterling Ékszergaléria
1092. Budapest, Ráday utca 31
http://www.sterling-galeria.hu/

 

(via: hg.hu)Hozzászólás