2017. október 12. csütörtök, Miksa

Színikritikusok Díjai a Magyar Színházban

2011. szeptember 23.  

Vasárnap harmincegyedik alkalommal adják át a Színikritikusok Díját. Ezúttal a Magyar Színházban. A díjátadó formáját tekintve már tavaly is az Oscar-gálára hasonlított, minden kategóriában három jelölt izgulhatott, hogy ő részesül-e az elismerésben.

Az tudható, hogy Törőcsik Mari kapja az életműdíjat, amit először adnak át. A műsort Pelsőczy Réka rendezi, Csákányi Eszter és Pál András konferálja. Idén először a közönség is jegyeket válthat. Tizenöt kategóriában kerülnek a díjak kiosztásra.

A legjobb új magyar drámáért Háy János, Térey János és Kovács Márton-Mohácsi István-Mohácsi János van versenyben. Legjobb rendezőnek Bagossy László, Kovalik Balázs vagy Zsámbéki Gábor bizonyul. A legjobb előadás lehet a János király az Örkény Színházban, az Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik a semmiségbe a Nemzetiben, vagy A mizantróp a Katonában.

Azok a kritikusok szavazhatnak, akik az elmúlt évadban legalább kilencven produkciót láttak. Így ezt a díjat azok adják, akiknek áttekintésük van a tavalyi szezonról. Elviekben nem képviselnek politikai és pártérdekeket, ezért szakmainak számít a díj. Mindenki egyénileg szavaz, nincs egyeztetés. 

(Népszava)Hozzászólás