2017. október 12. csütörtök, Miksa

Titanic Filmfesztivál – De Niro vezetésével ma “hajóznak ki” a filmek

2012. április 12.  

A Robert De Niro főszereplésével készült Mocsokváros utcáin című filmmel megnyílik csütörtök este az Uránia Nemzeti Filmszínházban a 19. budapesti Titanic Nemzetközi Filmfesztivál: a Hullámtörők-díjért hét alkotás versenyez, a vetítések pénteken kezdődnek, az idei vendég Spanyolország és az északi országok.

Az április 21-ig tartó rangos seregszemlén hat nemzetközi premier szerepel, a versenyszekció filmjeiről ezúttal is háromtagú zsűri dönt. A testületben Kocsis Ágnes magyar rendező és Muhi András producer mellett Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója foglal helyet.

A versenybe brazil, francia, svéd, amerikai, norvég, szerb, valamint német-osztrák alkotásokat válogattak be, a művek a világ filmtermésének legújabb, eddig csak kevés helyen bemutatott darabjai: a Hol volt, hol nem című amerikai, a Mocskos szívek című brazil, A fal című német-osztrák, a Klip című szerb, a Nana című francia, a svéd Play, valamint az Oslo, augusztus című norvég film.

Az idei fesztiválra 29 országból érkeznek alkotások, az érdeklődők 57 egészestés filmből – köztük hét dokumentumfilmből és nyolc zenés-dokumentumfilmből -, valamint hat kisfilmből válogathatnak. A kisfilmek kísérőfilmként szerepelnek a kínálatban.

Míg tavaly ír filmek vendégeskedtek szép számmal a Horváth György “fesztiválkapitány” kormányozta seregszemlén, addig most spanyol munkák és az északi országok filmtermésének darabjai kapnak hangsúlyt.

A filmeket az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kino és a Toldi mozikban, az Örökmozgó Filmmúzeumban és az A38 hajón vetítik.

(MTI)Hozzászólás