2020. május 16. szombat, Botond, Mózes

Randihelyek Budapesten – Tíz randitipp menőknek

2009. május 9.  

Fénykép egy porba rajzolt szívről egy autó tetején. A háttérben egy pár kézenfogva távozik a randevú helyszínéről.

Tele van a főváros olyan elvarázsolt helyekkel, amelyek gyönyörűek, meghittek vagy éppen sokkolóan szokatlanok, mégsem ugranak be, ha éppen keservesen azon agyalunk, hova szervezzünk egy számunkra fontos találkozót, de még akkor sem, ha pusztán fel akarjuk dobni kicsit saját hétvégi programunkat.

E szokatlan, felfedezésre váró városi helyeket természetesen nem csak ellenkező nemű társaságban nagyon jó feltérképezni, közös baráti kiruccanásokra vagy családi sétákra is éppúgy kínálják magukat. A bulizásban bő nyár végén azonban azt gondoltuk, talán mégsem árt csokorba szedni olyan helyeket, amelyek különösképpen alkalmasak randevúk színteréül.

Következzenek a randihelyek Budapesten!

+ + +

#1 Ittfelejtett szocreál kilátó a város közepén: KÉK >> (ezt sajnos már bontják, de itt hagytuk, mert szép volt, egykor, meg vicces…)

Hol van ez? Az V. kerületi Szervita téren tornyosuló, jellegzetesen hetvenes évekbeli iroda- és parkolóház épületegyüttesét sokan rusnyának mondják. Ez így nem teljesen igaz – a szocreál irodák, a műbőrrel borított, behemót ajtók, az avíttas nejlonbútorok falanszter egzotikuma, na meg az épület izgalmakban bővelkedő jövője minden kétség nélkül megszépíti. Év végén robbantják, jövőre a világ legfelkapottabb sztárépítésznője, az iraki származású Zaha Hadid által megálmodott buburékpalotát kezdik építeni a helyére.

Miért jó itt randizni? Budapest belvárosában alig lelni kilátópontot, pedig a templomtornyok, háztetők és budai hegyek látványa azoknak is megkapó lehet, akiknek amúgy semmi közük a romantikához. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) által év végéig birtokba vett nyolcemeletes irodaház tetejére egy kísértetiesen (vagy romantikusan?) elsötétülő lifttel lehet feljutni. (Vigyázz, gyors.) Innen gyönyörű kilátás nyílik a Szervita téri templomra és az egykori Török Bankház gyönyörű, színes mozaikjára, sőt még a Szabadság-szobor is felsejlik a távolból. A tetőteraszon a KÉK Nefelejcs utcai épületéből áthozott hungarocell-kanapékon lehet megpihenni. Ha sötétedéskor mész, az épület viccesen kivilágított ablakait is láthatod, amelyek az AR szót (Architectural Review) rajzolják ki. Vigyázat, az épület csak programok* idején tart nyitva; akármikor nem lehet odavetődni, mert a kötelességét zordul végző őr megállít.

Kép, melynek előterében üzemen kívül tábla látható. A háttérben szocreál épület előtere homályosan, két lufi, melyet valaki fog, aki épp bejön, vagy elmegy.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A sötét liftben  | Nézd meg, hol jártak még!

Mivel lehet vetíteni? Már eleve nagyon menő, ha ismered a helyet. (Még kúlabb, ha nyitva is találod.) Az épületről rengeteget lehet sztorizni, kezdve azon, hogy mennyire hihetetlen, hogy 1973-ban az építészek (Szabó István és Jakab Zoltán) díjat nyertek a Budapest századik születésnapjára átadott, ma már idétlennek ható modernista irodaházért, egészen odáig, hogy 2008 végén fel fogják robbantani, hogy az öt éve üresen álló, kísértetjárta mementó helyére annak a Pritzker-díjas, iraki származású építészhölgynek a tervei alapján készítsék el az új évezred emblematikus épületét, aki a 2012-es londoni olimpiára hatalmas, hullámzó vízi stadiont álmodott meg. Meg azt is meg lehet említeni, hogy a jobboldalt látható szép képet Róth Miksa készítette, és a legnagyobb köztéri mozaik Budapesten.

Mit lehet még errefelé csinálni? Például bolyongani a Párisi udvar passzázs-labirintusában, a Ferenciek terénél, a Jégbüfében vásárolt fagyival. Sajnos itt nem lehet felmenni a tetőre, de gyönyörűek a padlódíszítések és az üvegberakások.

Ha itt már voltál… Szép a kilátás még a Bazilika tetejéről is, oda 500 forintért juthatunk fel.

Költségek: ingyenes

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A KÉK teraszán  | Nézd meg, hol jártak még!

+ + +

#2 Gramofon húszér’: bolhapiac a város szélén

Hol van ez? Nagyon messze mindentől, ezért ez nem az a “találkozzunk az óra alatt” típusú helyszín; együtt kell kizötyögni különböző tömegközlekedési járműveken a Nagykőrösi út 156-hoz. A Boráros térről a 54-es, a Blaha Lujza térről a 99-es busz visz egyenesen oda. Az autópiacot kell keresni, ott van mellette. Szombaton és vasárnap is nyitva van, igaz csak háromig, illetve egyig.

Miért jó itt randizni? Kevés romantikusabb dolgot tudunk elképzelni, mint egy százéves fogorvosi székre (pohártartóval!) vagy plüssmackóra együtt alkudni. Az Ecseri bája regényes lepusztultságában, mókás tárgyaiban és csodabogár árusaiban rejlik. Itt minden kapható az apró porcelánnippektől a szecessziós tükörig, a régi üdvözlőlapoktól a szocialista jelvényekig. A limlomok között akadnak igazi kincsek is, amivel azon nyomban meg is lepheted a másikat – vagy magad… Varrógéplábat már hatezertől kaphatsz.

Mivel lehet vetíteni? Jó alkuképességekkel és a bakelitritkaságok felismerésével.

Mit lehet itt még csinálni? Kolbászt enni mustárral és fehér kenyérrel.

Ha itt már voltál… Akkor se menj a hírhedt Verseny utcai piacra. Ne támogasd lopott bicajok és mobiltelefonok kereskedelmét. Kíváncsiaknak azért eláruljuk, a Keleti pályaudvartól kell egy megállót lemenni a 30-as busszal, és onnan legyalogolni háromszáz métert a pályaudvar mentén. Nem olyan patinás, mint az Ecseri, inkább a Pecsa és a Józsefvárosi piac bizarr keveréke, gyanús ügyletekkel.

Költségek: ingyenes. Ha veszel valamit, persze az más.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az Ecserin miért éppen fémalkatrészekből ne lenne választék?  | Nézd meg, hol jártak!

+ + +

#3 Bolyongás olajmécsesek között: Budavári Labirintus >>

Hol van ez? A Vár barlangrendszerében kialakított kacskaringós labirintusról már mi is többször írtunk, hiszen kánikulában, Valentin-napkor egyaránt jó program bóklászni a mésztufa boltozatról szemerkélő vízcseppek és az összegyűlt tócsák közepette. A labirintus kétfelől is megközelíthető: nyílik egy bejárat az Úri utcából, illetve a Lovas út felől. Az összesen 12 kilométer hosszú és három szinten húzódó labirintusrendszerből a látogatók számára egy 800 méteres szakasz nyitott, amely a barlang történetének különböző időszakait jelképező termekre (például őskori, reneszánsz) van osztva.

Miért jó itt randizni? A labirintus napközben (9.30 – 18.00) is különleges helyszín, hat óra után viszont végképp érdemes errefelé járni: ekkor kikapcsolják a fővilágítást, és a teljes zárásig (fél nyolc) olajmécsesek segítségével kell tájékozódni a félhomályos útvesztőben. A labirintus legmeglepőbb szakasza a reneszánsz sziklaterem, ahol a szépen kivilágított kútból igazi bor folyik. Inni ugyan nem lehet belőle, de az illatát már messziről érezni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A Reneszánsz Terem borkútjánál  | Nézd meg, hol jártak még!

Mivel lehet vetíteni? A labirintushoz egy csomó legenda kapcsolódik, de a feltupírozott városi mítoszok nélkül is meglehetősen kalandos a barlang története: szerepel benne ősember, penészes pincesor, tömegbunker, titkos objektum és Görög Zita. Ha ezt mind elmeséled, már nem kell több.

Mit lehet itt még csinálni? A labirintus végénél kis asztaloknál teát lehet fogyasztani; illetve lehet jelentkezni személyre szóló labirintusjárásra is.

Ha itt már voltál… Érdemes megnézni a nagyközönség számára nemrég megnyílt Sziklakórházat is. Egy kicsit arrébb (a labirintus Lovas úti bejáratához közel) nyílik a korábbi titkos katonai kórház és bunker, ahol most külön kiállításon nézhetjük meg a II. világháborúban használt műtőket és orvosi eszközöket.

Költségek: 1500 Ft/fő

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Itt akár teázni is lehetne  | Nézd meg, hol jártak!

+ + +

#4 Tündérrózsa a dzsumbuj közepén >>

Hol van ez? A régi nevét most újra visszanyert Füvészkert nagy kedvencünk ebben az összeállításban. Egy köpésre a város legrosszabb hírű utcáitól egy igazi oázist találunk, békebeli pálmaházzal, virágzó díszfákkal, vadkacsákkal, teknősökkel, kis üvegházakkal, orchideákkal és vízililiomokkal, na meg egy szemet gyönyörködtető kis villával, amely most irodáknak, rendezvényeknek és kiállításoknak ad helyet, de csupán mellette elsétálni is élmény. Megközelíteni az Illés utcából a legegyszerűbb: a Klinikáknál vagy a Nagyvárad térnél leszállva a metróból egy tízperces sétával elérjük a parkot.

Miért jó itt randizni? Amiért a Margitszigeten is, de itt még inkább. Augusztus 30-án virágzik idén utoljára a Füvészkert büszkesége, a Viktória névre keresztelt vízililiom (Victoria cruziana), amelynek különlegessége, hogy virága csak néhány éjszakán át nyílik. Azokon a ritka napokon, amikor virágzik, mint például most szombaton is, este tizenegyig tart nyitva a Füvészkert.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Gyönyörű villa a háttérben  | Nézd meg, hol jártak még!

Mivel lehet vetíteni? Szerintünk itt felesleges: a park idilljéhez nem kell hozzátenni semmit. A Pál utcai fiúk füvészkertes jelenetét felidézni a pálmaházban érdemes.

Mit lehet itt még csinálni? Makrózni. Vigyél egy jó fényképezőgépet.

Ha itt már voltál… Menj a szomszédos Orczy-kertbe, itt működik egy mókusrezervátum. Vagy nézd meg a Tömő utca – Nagytemplom utca – Leonardo Da Vinci utca által határolt területen felállított, Grund névre keresztelt játszóteret. Ha már Pál utcai fiúk…

Költségek: 600 Ft/fő

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Huncut hely a Füvészkert  | Nézd meg, hol jártak még!

+ + +

#5 Nyalókaorgia neonszínekben: újpesti designcukrászda >>

Hol van ez? Az a tippünk, ha a belváros kellős közepén lenne, óriás sorok kígyóznának előtte a nap minden órájában. Ehhez képest az Újpest Központ metrómegállótól még gyalogolni kell kifelé az Árpád úton jó tíz percet. Nincs is tele, pedig zseniális designnal és isteni cukor- és mignonpulttal büszkélkedhet. Mintha csak Willy Wonka csoki- és cukorkagyáros birodalma mászott volna le a filmvászonról a panelrengeteg közepébe. A hagyományosabb Horváth Cukrászda földszintjén át kell vágni, hogy eljuss a különleges kialakítású első emeletre.

Miért jó itt randizni? Minden valamirevaló nő legalább elérzékenyül, ha nyalókát formázó bárszéken himbálhatja a lábát, attól meg pláne, ha “Kiss me” feliratú neonmignont vagy marcipánretikült eszegethet a férfi kontójára. Ezenkívül a hely még számos romantikus lehetőséget tartogat: önkiszolgáló jelleggel komponálhatjátok meg közös fagyikelyheteket és drazsé-mixeteket, meglepheted a nőt igazi, rajzfilmbe illő, csíkos botnyalókával, és van kanapé is, ahol el lehet nyújtózni.

Mivel lehet vetíteni? Ha könnyen, gyorsan eltalálsz a cukrászdába, illetve elmeséled, hogy a Karcsi és a csokigyáros című Roahl Dahl-sztorit (amiből Tim Burton filmet készített Johnny Deppel) te eredetiben olvastad.

Mit lehet itt még csinálni? Pesti Estet és Exitet lapozni a kanapén, internetezni, és röhögni a mosdóasztalba dolgozott cukorka-gyűjteményen.

Ha itt már voltál… Akkor nyugodtan menj még egyszer.

Költségek: 300 forinttól kezdve bármeddig; a határ a csillagos ég (többemeletes tortát és ajándéktárgyakat is lehet itt vásárolni).

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Kiss me!  | Nézd meg, mit láttak még!

#6 Francia lugas kockás terítővel, Gitane-reklámmal >>

Hol van ez? A Francia Intézet mellett, a Fő utcában, egy patinás műemlékház borostyánnal borított kertjében működik a Párizs kertje elnevezésű étterem nyári verziója, amely pont olyan, mintha egy bájos, kockásterítős francia kisvendéglő találkozna a pesti Szimpla Kert romkocsmás hangulatával.

Miért jó itt randizni? Az udvarban kerti kút, árnyas fák, leander, zsizsegős kavics és szögre akasztott régi Gitane-reklám – minden adott egy klasszikus romantikus vacsorához. Este mécsesek és fáklyák fokozzák a hangulatot.

Mivel lehet vetíteni? Ha kifizeted a cechhet. (Entrecote: 2700 Ft, házipástétom: 1900 Ft, rostonsült csirke: 1400 Ft)

Mit lehet itt még csinálni? A nem messze lévő (Fő u. 27.) Belga Sörök Boltjában vásárolni két üveg málnás sört, és elidőzni a Víziváros lépcsőin.

Ha itt már voltál… Állítólag a Chez Daniel is nagyon jó, de a kerttel nem versenyezhet.

Költségek: A fenti árak alapján már lehet kalkulálni…

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Szimpla Kertet idéző romromantika  | Nézd meg, hol jártak még!

+ + +

#7 Szentendrei eldugott lángosos>>

Hol van ez? Szentendre főterén, a templommal szemben nyílik egy szűk sikátor, alig fér el benne egy ember széltében, de már az elején hirdeti egy ronda sárga tábla, hogy ha mész húsz métert, lángost lelsz. Így is van: az eldugott lángosos talponállót egy magánház belső udvarán alakította ki élelmes tulajdonosa, aki a díszítés tanúsága szerint nemcsak jó lángost süt, de hazafias is.

Miért jó itt randizni? A szentendrei Duna-korzón nem kunszt beülni egy vendéglőbe. Ezzel szemben fokhagymás lángost majszolni egy meszelt bódénak dőlve sokkal nagyobb kaland. Főleg akkor tud ez autentikus élmény lenni, ha már felkavarodott a gyomrunk a kékfestő baboskendők és lakkozott matroskababák forgatagától.

Mivel lehet vetíteni? Lekváros-porcukros lángost rendelsz.

Mit lehet itt még csinálni? Ha továbbmész a sikátorban, feljutsz a Templomdombra, ahonnan már-már a giccset súrolóan szép kilátás nyílik a város háztetőire és templomtornyaira. Itt igazán jó megenni a lángost.

Ha itt már voltál… Nézd meg a Piknik Büfé nevű műintézményt a Dumtsa Jenő utcában, amely látványlángososként üzemel: ott dobják az orrod előtt a tésztát a fröcskölő olajba.

Költségek: 300-470 Ft/fő, plusz innivaló.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Tíz méter ésAdd jobbra be  | Nézd meg, hol jártak még!

+ + +

#8 Luxus-Római Lágymányoson >>

Hol van ez? Ott ahol a kurtafarkú malac túr, volt egyszer egy West-Balkán nevű legendás hely, mellette állt az Aranyhal kisvendéglő. Riksák hordták a Lágymányosi híd tövéből a Kopaszi-gátra azokat a vendégeket, akik voltak olyan balgák, hogy nem biciklivel jöttek. A kaotikus Duna-parti dzsungel ma már a múlté, az Öböl XI ingatlanfejlesztő cég takaros parkot és csinos pavilonokat épített a földnyúlványra. Megközelíteni még mindig biciklivel a legjobb, az egyes villamos a híd pesti hídfőjénél tesz le, a négyes-hatos pedig a Petőfi hídnál, mindkét esetben jó negyedórás sétára kell számítanunk.

Miért jó itt randizni? Bármilyen természetes vagy mesterséges víz partja ideális sétahelyszín, a Kopaszi-gátnál ráadásul kacsák is úszkálnak a Duna csendes beszögellésében. A félsziget-szerű képződmény teljes hosszában biciklizésre kiválóan alkalmas sétány húzódik, ezért kínálja magát egy hétvégi közös kerékpáros kirándulásra. (Vigyázat, kutyát nem lehet hozni! Ők az öböl másik részén nyitott és a Hengermalom utca felől megközelíthető kutyafuttatóra mehetnek.) A tervek szerint a kis házakban végig kávézók, éttermek működnének, egyelőre csupán kettő üzemel, a múlt héten nyitott Ponyvaregény kávézót ajánljuk csendesebb és hangulatosabb fekvése miatt (a gát közepe felé található). Az egész park nekünk a Római-partot juttatta eszünkbe, csak amíg ott a pusztulás romantikája lengi be az öreg csónakházakat és enyhén lepukkant lángosozókat, addig a Kopaszi-gáton minden nett és lakóparkosan rendezett. Nem véletlenül: nemsokára valóban lakópark, szálloda, irodaház és vitorláskikötő fogja ölelni az öblöt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A Ponyvaregény kávézó  | Nézd meg, hol jártak még!

Mivel lehet vetíteni? Itt bármilyen kábító szöveg túlzásként hatna, ezért maximum régi szétesős westbalkános élményekkel lehet ellenpontozni a tüchtig kirándulás élményét.

Mit lehet itt még csinálni? Dunába lábunkat lógatni, papírhajót úsztatni, capoeirázni, egymás hátának dőlve olvasni, vízimadarakat nézni távcsővel.

Ha itt már voltál… Nézd meg a Népsziget közepén tanyázó Sziget Büfét, majd menj le a pesti Duna-part délebbi részén, a Fóka-öbölben sorakozó luxuslakóparkok előtt húzódó sétányokig. Másfél órában fogod bejárni a Kopaszi-gát évtizedes történetét, az összes kontraszttal egyetemben.

Költségek: ingyenes.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az öböl, melynek habjait nemsokára vitorláshajók szelik  | Nézd meg, hol jártak még!

+ + +

#9 Vízcsobogás és rózsakert Budán: Gül Baba türbéje>>

Hol van ez? A Margitszigettől húsz percnyi sétára, Budán találod Gül Baba türbéjét, amelyet három irányból, a Mecset, a Turbán vagy a Török utcából közelíthetsz meg. A szépen, ritmikusan hangzó név egy régi dervis 450 éves síremlékét rejti: Rózsa Papa a Budát megszálló török seregekkel érkezett az országba, majd gyorsan meg is halt. A történetek szerint a békés természetű szent ember mindig egy rózsaszálat hordott a turbánján, innen kapta nevét is. Síremlékének kertjét a hetvenes évek óta terasz szegélyezi, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra, látni a Parlamentet, az Újlipótváros színes házait, a Várdombot. Kár, hogy csak 500 Ft-ért mehetünk be oda.

Miért jó itt randizni? Ha kiperkálod a belépődíjat, bent láthatsz rózsakertet, elegáns oszlopcsarnokot, rózsákat, kilátást, török kávézót és kultikus szerepű csobogó kutakat (törökül csesme és szelszebil). Ha nem fizetsz, akkor a kilátásnak csak egy részét látod (bár az is szép), és a csobogást is csak hallani fogod, de azért a hangulat átjön, ha bekandikálsz. Kávézó kint is van, egy eszpresszó 320 Ft.

Mivel lehet vetíteni? Hogy nyolcévesen Jumurdzsák voltál a jelmezbálon.

Mit lehet itt még csinálni? A türbe alatt van egy hosszan elnyúló füves lanka, amerre ritkán járnak.

Ha itt már voltál… Menj a Rudasba. Kevés fővárosi török emlékünk másika.

Költségek: 500 Ft, plusz a járulékos kiadások, kávé, kóla.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A türbe kintről  | Nézd meg, hol jártak még!

+ + +

#10 Közös sikítozás a hullámvasúton >>

Hol van ez? A Vidámpark klasszikus randihely, amit úgyis mindenki megtalál. Összeállításunkba azért szúrtuk be, mert szerintünk a hullámvasút olyan ritka lehetőség a randevú során felgyűlt feszültség levezetésére, amelyet csak a dodzsemezés múlhat fölül.

Miért jó itt randizni? Az agressziótól való megszabadulás olyan hormonokat szabadít fel, amely akár kedvező irányba fordíthatja a randevú további folyását. És közben meg lehet fogni a nő kezét.

Mivel lehet vetíteni? Ha a százéves hullámvasútnál veszélyesebb üzemegység kipróbálására is vállalkozol.

Mit lehet itt még csinálni? Elég sok mindent, nem is olcsó…

Ha itt már voltál… Akkor menj aquaparkba, amíg még jó az idő. Hasonló élmény és árfekvés.

Költségek: A belépő utószezonban 3700 Ft/ fő.

Forrás: [origo]

Addig kell hullámvasutazni, míg le nem bontják  | Nézd meg, hol jártak!

[origo]

  1. A belvárostól Újpestig, útba ejtve az Ecserit
  2. A Vízivárostól Szentendréig és visszaA hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.