2020. május 16. szombat, Botond, Mózes

Több szempontból is rekorddöntő lesz Európa legmagasabb épülete

2012. április 14.  

Az Európa legmagasabbjaként beharangozott londoni The Shard (Üvegszilánk) nevű felhőkarcoló tíz apartmanjának idén nyáron esedékes értékesítésével egyből két rekord is megdől: ezek lesznek a földrész legmagasabban fekvő, egyben a szomszédos ingatlanokhoz viszonyítva a világ legnagyobb lakásár-különbségét produkáló otthonai.

A híres olasz építész, Renzo Piano tervei alapján készülő, 310 méter magas épület 13 emeletét elfoglaló apartmanokat valószínűleg 30-50 millió font (10,8-17,8 milliárd forintnak megfelelő összeg) körüli áron fogják értékesíteni. Az illetékesek Oroszországból, a Közel-Keletről és Hongkongból is számítanak érdeklődőkre.

A Cityn kívül, London Southwark városrészében, a Temze déli partján épülő üvegtorony közvetlen szomszédságában álló ingatlanok négyzetméterenkénti ára ezzel szemben nagyjából a felhőkarcolóban kialakított apartmanokénak az egytizedét teszi ki.

A The Shard igencsak megosztja a véleményeket. A kivitelező Irvine Sellarnak több mint 11 évébe telt, mire megvalósíthatta nagyszabású tervét. Az üvegtorony felépítését ugyanis határozottan ellenezte több műemlékvédelmi szervezet is, azt kifogásolva, hogy a felhőkarcoló tönkreteszi a Szent Pál-székesegyház védett panorámáját, holott majdnem egy kilométerre áll tőle, a Temze másik partján. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO pedig tavaly bejelentette, hogy felülvizsgálja a londoni Tower világörökségi helyszín státusát, részben az épülő felhőkarcoló miatt.

Az üvegtorony és a szomszédsága között tátongó óriási lakásár-különbség jól jellemzi a jelenlegi londoni ingatlanpiacot: a tehetős tengerentúli vásárlók igyekeznek hasznot húzni a font gyengeségéből és megóvni vagyonukat a globális pénzpiac szeszélyességétől. A legjobb londoni ingatlanok ára 44 százalékkal növekedett az elmúlt három évben, amely több mint kétszerese a főváros egészében tapasztalt emelkedésnek – mondta Knight Frank ingatlan-tanácsadó.

Gazdasági szakértők szerint a növekvő számú külföldi milliárdos jelenléte és a brit középosztály zsugorodása súlyos hatással lehet a brit gazdaságra, azáltal, hogy akadályozza a társadalmi mobilitást, olyan egyenlőtlenséget teremtve, amely jelenleg a Nigériához és Brazíliához hasonló országokra jellemző.

A brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium tanulmánya szerint London középső része az ország – vagyoni szempontból – legegyenlőtlenebb területe. A fővárosnak ezen a részén él a teljes lakosság legszegényebb egyötödének 30 százaléka, a leggazdagabbak 27 százaléka és a középosztály 12 százaléka.

A beruházás szóvivője szerint azonban az irodákkal, fürdőkkel, üzletekkel, éttermekkel és galériákkal teli felhőkarcoló segít majd felvirágoztatni a környéket. A Savills nevű brit ingatlan-tanácsadó cég vezetője, Yolande Barnes ugyanakkor rámutatott: az ilyesfajta beruházások csak akkor tudják fellendíteni a közvetlen szomszédságukat, ha nem képeznek elzárt szigetet, az egész környezet regenerálódása azonban még így is évekbe telhet.

A The Shard munkálatai 2009 februárjában kezdődtek meg. A 450 millió font (162 milliárd forint) körüli összegből épülő üvegtorony a tervek szerint idén májusban készül el, és várhatóan jövőre nyitja meg a kapuit.

(via: MTI /  habitables.co.uk)A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.