2017. október 12. csütörtök, Miksa

Túlnőtt Józsefvároson a hajléktalanprobléma

2011. szeptember 15.  

Józsefváros már képtelen kezelni a hajléktalanügyet, ezért a polgármester lépéskényszerbe hozná a többi kerületet, a hajléktalankérdés rendezésére országos szintű megoldást javasol.

Zsúfolásig telt a józsefvárosi önkormányzat tanácsterme, ahol kedden este Kocsis Máté fideszes polgármester “visszavágó” nyilvános vitára hívta ki Komássy Ákos helyi MSZP-elnököt. A vita témáját és időszerűségét a hajléktalanságról szóló, szeptember 25-én esedékes helyi népszavazás adta.

Kocsis Máté szerint az itt élő hajléktalanok száma elérte azt a mértéket, amit már nem lehet kezelni. A hajléktalanok nemegyszer deviáns magatartása sérti a kerületben élők érdekeit, ez is oka annak, hogy – a népszavazás egyik kérdéseként – rendeletben tiltanák meg az életvitelszerű lakhatást a közterületeken. Dönteni kell arról is, hatályban maradjon-e a kukázást tiltó korábbi rendelet. Hangsúlyozta, a hajléktalanellátás színvonalának emelése fővárosi feladat. Erről, valamint Józsefváros hajléktalanokkal kapcsolatos tehermentesítéséről tárgyalnának a városvezetéssel, ha a helyiek támogatják az elképzelést.

Komássy Ákos elhibázottnak és szegényüldözőnek nevezte a népszavazást, a polgármestertől annak visszavonását, a polgároktól a távolmaradást kérte. Szerinte a hajléktalanoknak tiltások helyett emberhez méltó ellátásra és visszatérési esélyre van szükségük. “Ehhez – mint mondta – valóban kevés eszköz van a kerület kezében, ezért országos szintű megoldás kell.”

A polgármester figyelmeztetett, a hajléktalanokat nem szabad a szegényekkel azonosítani, hiszen senki sem a szegénysége okán köt bele gyermekekbe az utcán, vagy él közterületen szexuális életet. A deviancia nem szociális kérdés – közölte Kocsis Máté. Az egymáshoz intézett kérdések kapcsán pedig azt mondta, az ellátás kapacitásait teríteni kell a kerületek között, így Józsefváros is több pénzt fordíthatna saját hajléktalanjaira. Mivel a kerületi polgármesterek érthetően nem rajonganak az ötletért, ezért lépéskényszerbe kell hozni őket. Ezt szolgálná a fővárosi tárgyalás, az ellátási csomópontok létrehozása.

Komássy európai gyakorlatot emlegetett, például Stockholmét, ahol elmondása szerint számos kis lélekszámú hajléktalanközpont van. A felvétel egy ponton történik, és az érintettek mindig “a lakosság által feldolgozható koncentrációban” fordulnak elő. Kocsis Máté azonban furcsállta, hogy az elmúlt húsz év “megmondói” miért nem nyúltak európai példákhoz. A hazai ellátással kapcsolatban elmondta, az nem biztosította a reintegrálódást, a hajléktalanok száma évről évre nő, sok pénz ment el hatékonyság nélkül. A helyzet totális csődje miatt szerinte nem neki kell magyarázkodnia.

A két politikus vitája után a lakosok tehettek föl kérdéseket. A többi között szóba került, hogy mindenki ott legyen hajléktalan, ahonnan érkezett.

(Niczky Emőke – Magyar Hírlap)Hozzászólás