2017. október 12. csütörtök, Miksa

Utcát neveztek el a kivégzett Mansfeld Péterről Csepelen

2011. március 11.  

Mostantól Mansfeld Péter utcának hívják Budapest XXI. kerületében, Csepelen az eddigi Bajáki Ferenc utcát. Az utcanév-változtatással az alig 18 évesen kivégzett 1956-os forradalmár emléke előtt tiszteleg születésének 70. évfordulóján a kerület önkormányzata.

Az utcanév-változást Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere jelentette be ünnepélyesen a Bajáki Ferenc utcában. Bajáki Ferenc a Tanácsköztársaság népbiztosa volt. A polgármester elmondta, hogy további utcanév-változásokat tervez a kerületi önkormányzat, például a Munkásőr utca esetében. A megemlékezés a közeli Csepel-sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban folytatódott, ahol egykor Mansfeld Péter tanult.

Mansfeld Péter 1941. március 10-én született Budapesten. A forradalomban fegyvert és élelmiszert szállított összekötőként a harcolóknak. A forradalom bukása után folytatta az iskolát, esztergályosnak tanult, majd 1958 februárjában barátaival elhatározták, hogy rendőrök és munkásőrök lefegyverzése révén fegyvert szereznek, és ellenálló csoportot szerveznek. Február 17-én elrabolták az osztrák követség előtt posztoló rendőrt, akitől elvették fegyverét, majd szabadon engedték. További akcióik nem jártak sikerrel. Mansfeld Pétert 1958. február 19-én letartóztatták. Vágó Tibor legfelsőbb bírósági tanácsa másodfokon 1959. március 19-én az eredeti ítéletet halálbüntetésre súlyosbította.

Az ifjú forradalmárt 11 nappal 18. életévének betöltése után kivégezték.

(MTI)Hozzászólások

One Response to “Utcát neveztek el a kivégzett Mansfeld Péterről Csepelen”
  1. Syringa szerint:

    Egy kis érdekesség, hogy Poznańban, Lengyelországban is neveztek el utcát Mansfeld Péterről.

Hozzászólás