2017. október 12. csütörtök, Miksa

Végleg elhallgat a Rise Fm Budapesten?

2011. január 6.  

Úgy tűnik mégsem tudja megtartani budapesti frekvenciáját a Rise Fm Budapest 88,1. Csütörtökön egy körlevélben, illetve a facebook-on búcsúztak a hallgatóktól, így úgy néz ki elhallgat a budapesti és a Pest megyei éterben a Rise Fm. Mi még akkor fedeztük fel a rádiót, amikor még csak a Balaton környékén lehetett hallani őket, ez kb egybeesett az első Balaton Sounddal, tehát olyan 2007 körül lehetett. És mi is úgy hallottunk róluk, hogy futótűzként terjedt a baráti körben, hogy egy király, elektronikus zenét sugárzó rádió indult. Így, pár hónap alatt a RiseFM főszereplője lett a balatoni hétvégéknek, házibuliknak, majd a neten hallgata őket tovább a pesti arcok, miután vége lett a nyárnak és mindenki visszaszivárgott a fővárosba. Imádtuk.

Majd, olyan 2008 vége felé kezdődtek a bajok, amikor szintén futótűzként terjedt a pletyka, hogy Budapest “keresztapja”, a  Hajógyári Sziget szórakozóhelyeinek tulaja állítólag  “rátette a kezét” a rádióra, így ezzel egy időben rosszabbak is lettek a zenék, viszont minden buta budapesti bulinak nagy médiatámogatója lett a rádió. Mi már akkor könnyes búcsút vettünk tőlük, de reméltük, hogy lesz még visszaút. Nade ez csak pletyka, ki tudja mi az igazság.

A RiseFM publikus sztorija a közelmúltról viszont az, hogy tehát kb évig sugározhatott a rádió a 88,1-es fővárosi és annak környékén működő frekvencián, mivel 2009 december közepén indultak újra egy hónapokig elhúzódó jogvita után, ami egyébként a jelenlegi megszűnést is okozhatja. 2009 augusztusában el kellett hallgatniuk, majd később a Fővárosi Bíróság a Rise FM-nek adott igazat, és visszakapták a frekvenciát, így ismét megjelenhetettek a budapesti éterben. Akkor az újraindulással bővítették zenei kínálatukat is: az elektronikus mellett diszkózenét is sugároztak, erre utalt az új üzenetük: „Disco comes to Rise FM”.

Weboldalukon a Rise Fm különböző üzleti érdekekre hivatkozik, ami miatt be kell szüntetniük az adásukat, de pontos információ egyenlőre még nem szivárgott ki. Jelenleg a rádió egy körlevélben illetve egy közösségi oldalon búcsúztatja Önmagát s mindenkit buzdít a balatoni 98.9-es frekvencián illetve az interneten keresztül továbbra is maradjanak lelkes hallgatók.

A két évvel ezelőtti indulás sem volt zökkenőmentes a rádiónak, amit a dabasregio.hu oldal  cikke taglal: “A Rise FM Kft. még 2009 tavaszán megvette a budapesti 88,1 megahertzen sugárzási engedéllyel rendelkező Rádió Infórum Kft-t a Rónai Egonhoz köthető Egopress Kft-től. Azóta azonban a cég már elállna a szerződéstől, mert véleményük szerint Rónai Egon eltitkolta, hogy a cégnek több tízmilliós tartozásai van. A Rise FM tehát visszakérné a pénzét, és visszaadná a rádiót, de amíg a bírósági per elhúzódik, a hatályos magyar törvények szerint felelős őrzőnek minősül”.

“Rónai Egon mindezzel mit sem törődve azonban a szerződés semmisségére hivatkozva a cégbíróságon újból bejegyeztette saját magát a Rádió Infórum Kft. ügyvezető igazgatójának, és ezután kérte az adó áthelyezésének engedélyezését az NHH-tól. Az NHH ezt az engedélyt meg is adta, mondván az ügyvezető igazgatónak jogában áll ilyen kérvényt beadni, majd ezután eldöntötte, hogy, lekapcsolja a Rise FM-et, hiszen jogellenes, hogy egyszerre két rádió szól Budapesten ugyanazon a frekvencián” – olvashat a weboldalon.

A Rise FM érvelése szerint az NHH-nak azonban nem csak azt kellett volna megnéznie a cégbírósági adatlapon, hogy ki is a cég ügyvezetője, de azért nem ártott volna, ha elolvassák azt a megjegyzést is, miszerint a cég tulajdoni viszonyairól éppen bírósági eljárás igyekszik dönteni. A frekvencia sorsáról jelenleg nincs döntés, várhatóan hamarosan az ORTT hoz döntést a rádiókkal kapcsolatban.

Az előzményeket pedig mégjobban összefoglalja a Kreatív Online cikkei ITT>>>

RiseFM – Búcsú (2011 01 06) by RiseFM-Radio

“Addig is maradjatok velünk Balatonon (FM 98.9), a facebookon és a www.risefm.hu-n – olvasható a  RiseFM csapat által kiadott közleményben, melynek hanganyaga fentebb hallható. plusz, a Soundcloud-on továbbra is fent vannak zenéik, amiket érdemes meghallgatni, elég jó mixek…

(BP23 / dabasregio.hu / RiseFM)Hozzászólás