2020. május 16. szombat, Botond, Mózes

Vidéki fotómúzeumok kincsei a Mai Manó Házban

2012. június 21.  

Ritkán látott képek – Utazás a vidéki múzeumok fotókincsei között címmel mutat be válogatást a budapesti Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház.

 A nyolc múzeum több mint kétszáz különleges fotóját – többek között Kertész, Brassai vagy Pécsi József munkáit – felvonultató tárlat csütörtöktöktől látogatható.

Két éve indított kiállítás-sorozatot a Mai Manó Ház a vidéki múzeumok fotóinak fővárosi bemutatására – emlékeztetett a tárlat csütörtöki sajtótájékoztatóján az intézmény igazgatója. Kőrösi Orsolya kiemelte, a fotográfia a mai magyar kulturális életben igen nehéz helyzetben lévő közgyűjteményi terület, ezért különösen fontos, hogy a vidéki múzeumok Budapesten is megmutathassák, micsoda kincseket őriznek.

Korniss Péter fotóművész elmondása szerint külföldön gyakran keresik a magyarázatot arra, hogyan származhatott Magyarországról ennyi világhírű fotográfus. Nehéz erre a kérdésre választ adni, a Mai Manó Ház kiállítása azonban bizonyítja, hogy az országban a kezdetektől magas szinten élt a fotókultúra – vélekedett.

Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója a tárlatot méltatva arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már a húszas-harmincas évek tisztán dokumentarista igényű fotóit is gyakran a művészi kategóriába sorolják.

Csizek Gabriella és Kincses Károly kurátorok elmondták, a tárlatra nyolc vidéki múzeum – a szigetbecsei André Kertész Fotómúzeum és Emlékház, a nyírbátori Báthori Múzeum, a debreceni Déri Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a nyíregyházi Jósa András Múzeum, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum – gyűjteményéből válogattak, sok ezer képet végignézve.

Ötvennégy ismert és számtalan ismeretlen alkotó munkáival találkozhat a közönség, olyan művészek fotóival, mint André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai, Martin Munkácsi, Klösz György, Angelo, Pécsi József, Kálmán Kata vagy Vadas Ernő. A kiválasztott 204 felvétel egy része vintázs kópia, de ahol érdemes volt, a kurátorok digitális nagyításokat is alkalmaztak.

A képek között találni többek között ferrotípiát, pigmentnyomatot, albumint, zselatinos ezüst és polaroid transzfer technikát is. A kiállítás anyaga időbeliségét tekintve is széles spektrumot fed le: a legrégibb fotográfia, az 1864-ben készült Nevelőintézet című kép ismeretlen alkotó munkája. A legfrissebb alkotás Soltész István Kapcsolataim a külvilággal I. 1994/2010 című fotója.

A Mai Manó Ház kiállítása szeptember 16-ig látogatható a Nagymező utcában. (MTI)A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.