2017. október 12. csütörtök, Miksa

WWF: fenntartható jövő helyett helyben járás

2012. június 26.  

A WWF Magyarország a fenntartható jövő felé vezető lépéseket sürgetné, azonban úgy tűnik, sem Magyarország, sem a világ nem képes valódi változásokra a Föld állapotának megőrzése érdekében – állapítja meg a WWF Magyarország keddi, a Rio+20 fenntarthatósági konferencia kapcsán kiadott közleménye.

A riói csúcson a pesszimista jóslatoknak megfelelően nem született jogilag is kötelező, ambiciózus megállapodás, a záródokumentum egy kívánságlista arról, milyen jövőt szeretne az emberiség, ám a teendőkről nem sikerült megegyezni – írja a WWF.

A tárgyalótermen kívül sikerült néhány vállalást elérni, a közlemény példaként említi, hogy Armando Goebuza, Mozambik elnöke meghirdette az ország útitervét a zöld gazdasághoz, a brit kormány pedig kötelezettséget vállalt, hogy szén-dioxid-lábnyomuk mérésére kötelezi nagyvállalatait. A világ vezető fejlesztési bankjai közül nyolc bejelentette: megváltozatják finanszírozási politikájukat, és egyebek mellett a közösségi közlekedés fejlesztését részesítik előnyben. A programra 175 milliárd dollárt szánnak.

Magyarország a tapasztalatok megosztásával és a közös EU-s célok teljesítésével járul hozzá a folyamat sikeréhez, ezen túlmenő vállalásokról nem beszélhetünk – véli a WWF. A szervezet szerint a napokban Magyarország támogatásával is elfogadott új európai uniós energiahatékonysági direktíva lazít a korábbi célkitűzéseken. (MTI)

 Hozzászólás